donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / DNB: Beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen opnieuw naar recordhoogte
DNB: Beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen opnieuw naar recordhoogte

DNB: Beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen opnieuw naar recordhoogte

  • Nederland
  • In het tweede kwartaal van 2014 bereikte het beheerd vermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen voor het vierde achtereenvolgende kwartaal een recordhoogte.
  • Figuur-1_tcm46-310472
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/statistisch-nieuws-2014/dnb310474.jsp
  • Figuur-2_tcm46-310471

Figuur 1: Beleggingen van Nederlandse beleggingsfondsen
EUR mrd

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014 stegen beleggingen van de Nederlandse beleggingsfondsen met 4,5% (EUR 29,3 miljard), vooral als gevolg van koerswinsten op aandelenbeleggingen. Het belegd vermogen in aandelen nam toe met 7,8% en is de grootste groei onder de beleggingsinstrumenten, zie figuur 1.

De aangroei van het belegd vermogen in Nederlandse beleggingsfondsen is deels te verklaren door een positieve netto-inleg van EUR 1,7 miljard, EUR 1,3 miljard meer dan in het vorige kwartaal. Aandelenfondsen waren het populairst onder beleggers met een netto-inleg van EUR 3,6 miljard, waarvan EUR 1,8 miljard in opkomende markten. Ook in vastgoedfondsen en overige fondsen werd geïnvesteerd (EUR 1,2 miljard respectievelijk EUR 0,4 miljard). Daarentegen werd EUR 2,4 miljard aan obligatiefondsen onttrokken door beleggers. Geld werd verder teruggetrokken uit gemengde fondsen (EUR 0,2 miljard) en hedgefondsen (EUR 0,9 miljard). Met uitzondering van de overige fondsen hebben beleggers dezelfde (des)investeringsstrategie als in het voorgaande kwartaal uitgevoerd.

De grootste bijdrage aan de toename van het belegd vermogen in het tweede kwartaal van 2014 kwam uit koerswinsten. Het totaalrendement op de beleggingen (inclusief beleggingsopbrengsten zoals rente en dividend) bedroeg 4,2% op kwartaalbasis; sinds het eerste kwartaal van 2012 was het totaalrendement niet meer boven de 4% uitgekomen. Het totaalrendement op de beleggingen in aandelenfondsen was met 5,6% het hoogst. Hoewel de netto-inleg in obligatiefondsen negatief was, bedroeg het rendement voor deze beleggingscategorie 3,2% (zie figuur 2). De andere beleggingscategorieën behaalden eveneens positieve totaalrendementen: vastgoedfondsen 2,8%, hedgefondsen 2,2% en overige fondsen 5,1%.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top