woensdag, september 26, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / DNB had in 2012 noodscenario klaarliggen voor uiteenvallen eurozone
DNB had in 2012 noodscenario klaarliggen voor uiteenvallen eurozone

DNB had in 2012 noodscenario klaarliggen voor uiteenvallen eurozone

  • Europa
  • De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2012 voorbereidingen getroffen voor het mogelijke uiteenvallen van de eurozone. Dat stelt DNB-president Klaas Knot in het televisieprogramma College Tour dat vrijdagavond wordt uitgezonden.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vji9icg32tzh/nieuws/dnb_had_in_2012_noodscenario_klaarliggen?ctx=vhsjd8w6pdvc&tab=0&tab=0

Volgens Knot, die in 2011 de leiding van de centrale bank overnam van Nout Wellink, stond de euro tijdens de schuldencrisis in 2012 aan de rand van de afgrond. ,,Er zijn toen momenten geweest waarbij wij binnen de bank zijn gaan nadenken over dergelijke scenario’s en voorbereidingen zijn gaan treffen. Ik wil daar nooit meer in terechtkomen.”

In een terugkeer van de gulden ziet Knot helemaal niks, liet hij zijn gehoor van studenten nogmaals weten. In het theoretische geval dat daartoe zou worden besloten, zou hij zijn functie neerleggen. ,,Ik zou toch echt een geloofwaardigheidsprobleem hebben als ik leiding zou moeten geven aan een operatie die ik onjuist acht voor Nederland. Dat maak ik niet mee.”

Knot zou verder graag zien dat er hogere boetes komen voor financiële instellingen die zich schuldig maken aan fraude. Op die manier zouden misstanden zoals met de Liborrente beter kunnen worden voorkomen. ,,Ons valt op dat het Nederlandse boeteregime relatief mild is”, merkte de centralebankpresident op. ,,Ik denk dat wij instrumenten moeten hebben die toereikend zijn om de verwachtingen die de maatschappij van ons toezicht heeft, te kunnen waarmaken.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top