woensdag, september 26, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / DNB: Naar een betrouwbare winstmaatstaf voor het bedrijfsleven
DNB: Naar een betrouwbare winstmaatstaf voor het bedrijfsleven

DNB: Naar een betrouwbare winstmaatstaf voor het bedrijfsleven

  • Nederland
  • Na de eeuwwisseling zijn de inkomsten uit buitenlandse dochters belangrijker geworden voor de winstgevendheid van het Nederlandse bedrijfsleven. Deze inkomsten zijn echter geconcentreerd bij een beperkt aantal multinationals. Om een betrouwbaar beeld van de winstgevendheid van het gemiddelde Nederlandse bedrijf te krijgen, is het daarom ook inzichtelijk te kijken naar een winstmaatstaf waarin deze inkomsten buiten beschouwing blijven.
  • Grafiek-1_tcm46-315882
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2014/dnb315884.jsp
  • Grafiek-2_tcm46-315883

Figuur 1 – Winstgevendheid bedrijfsleven
Procenten bbp

Bron: CBS

Internationalisering

Door de internationalisering van de Nederlandse economie beschikt ons bedrijfsleven over aanzienlijk grotere buitenlandse belangen dan voorheen. In het afgelopen decennium heeft dit geleid tot een sterke toename van de inkomsten uit buitenlandse dochters. Figuur 1 brengt die toename in beeld.

Om het effect van de inkomsten uit buitenlandse dochters op de winstgevendheid te beschouwen, toont figuur 1 tevens twee winstmaatstaven: het netto-exploitatieoverschot en de nettowinst. Het netto-exploitatieoverschot weerspiegelt de winst op de binnenlandse productie (na afschrijvingen); de nettowinst omvat daarnaast ook de inkomsten en uitgaven die volgen uit allerlei financiële verplichtingen en bezittingen. Een belangrijk deel daarvan betreft inkomsten uit buitenlandse dochters. Doordat die zijn gestegen, heeft de nettowinst zich in het eerste decennium van deze eeuw gunstiger ontwikkeld dan het netto-exploitatieoverschot.

Concentratie bij een klein aantal multinationals

Voor een betrouwbaar beeld van de winstgevendheid van het doorsnee Nederlandse bedrijf is het belangrijk te beseffen dat de buitenlandse inkomsten zijn geconcentreerd bij een beperkt aantal multinationals. Figuur 2 toont het aandeel van de tien bedrijven met de hoogste buitenlandse inkomsten in de totale buitenlandse inkomsten, op basis van bedrijfsrapportages aan DNB. Doorgaans draagt de ‘top 10′ (die niet ieder jaar dezelfde samenstelling heeft) ongeveer twee derde bij aan de totale inkomsten uit buitenlandse dochters.

Figuur 2 – Aandeel top 10 in buitenlandse inkomsten
Procenten

Bron: DNB

Ter illustratie van de financiële gezondheid van het Nederlandse bedrijfsleven wordt soms gewezen op de gunstige nettowinst. Vanwege de concentratie van de buitenlandse inkomsten bij een beperkt aantal multinationals geeft die winstmaatstaf echter geen volledig getrouw beeld van de financiële situatie bij het grootste deel van het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens het netto-exploitatieoverschot presteert het gemiddelde Nederlandse bedrijf minder goed dan de nettowinst suggereert.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top