woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / DNB: Nieuwe EU sanctiemaatregelen gepubliceerd n.a.v. acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren
DNB: Nieuwe EU sanctiemaatregelen gepubliceerd n.a.v. acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren

DNB: Nieuwe EU sanctiemaatregelen gepubliceerd n.a.v. acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren

 • Nederland
 • In het Publicatieblad van de EU is op 31 juli 2014 een verordening van de Europese Raad gepubliceerd waarmee met ingang van 1 augustus 2014 er nieuwe sancties gelden. Nadere informatie over de aard van de sancties kunt u vinden in het Publicatieblad van de Europese Unie.
 • DNB
 • http://www.dnb.nl
 • info@dnb.nl
 • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2014/dnb310218.jsp

Met deze verordening is door de EU een aantal belangrijke beperkingen in relatie tot het kapitaal- en handelsverkeer met Rusland in werking gesteld die onder meer van toepassing zijn op:

 • kapitaalmarkttransacties gerelateerd aan een aantal door de EU aangemerkte financiële instellingen;
 • (financiële dienstverlening ten behoeve van) koop en export van dual-use-goederen of -technologie, van technologie ten behoeve van de olie- industrie en van goederen of technologie zoals vermeld op de Gemeenschappelijke Lijst van Militaire Goederen. (Zie bijlage IV van de verordening)
 • Financiële instellingen moeten maatregelen treffen om te voorkomen dat zij in strijd handelen met de sancties.

Hieronder volgt een toelichting op de sancties.

Toelichting op kapitaalmarktrestricties

Per datum van inwerkingtreding van de verordening is het onder meer niet toegestaan om effecten en kapitaal- en geldmarktinstrumenten met een looptijd van meer dan 90 dagen, die uitgegeven zijn na 31 juli 2014, door entiteiten op de lijst (in Bijlage III van de verordening) direct of indirect te kopen, te verkopen, te verhandelen of te faciliteren bij de uitgifte hiervan.

Dit verbod geldt zodoende alleen voor nieuw uit te geven effecten en kapitaal- en geldmarktinstrumenten. Geen restricties gelden voor effecten en kapitaal- en geldmarktinstrumenten die zijn uitgegeven voor 1 augustus 2014. DNB wijst er met klem op dat onder toezicht staande instellingen waaronder banken, verzekeraars en pensioenfondsen, die diensten, waaronder het vermogensbeheer, aan derden hebben uitbesteed, deze partij(en) heldere instructies dienen te geven om conform de verordening te handelen.

Toelichting op overige restricties

Daarnaast wijst DNB op de artikelen 2, 3 en 4 van de verordening. Daarin staan beperkingen opgenomen ten aanzien van onder meer:

 • koop en export van dual-use-goederen of -technologie met eindbestemming Rusland;
 • koop en export van specifieke technologie ten behoeve van de Russische olie-industrie;
 • levering van goederen en technologie vermeld op de Gemeenschappelijke Lijst van Militaire Goederen aan Rusland.

Financiële instellingen mogen de transacties, zoals beschreven in de verordening, niet financieren, verzekeren of op andere wijze faciliteren. Dit is bijvoorbeeld van betekenis voor betalingsverkeer, handelsfinanciering, transportverzekering en de directievoering over Russische doelvennootschappen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top