zondag, juli 3, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / DNB: Nieuwe marktfinanciering loopt minder vaak via geldmarkt
DNB: Nieuwe marktfinanciering loopt minder vaak via geldmarkt

DNB: Nieuwe marktfinanciering loopt minder vaak via geldmarkt

  • Nederland
  • In het tweede kwartaal van 2015 steeg het volume aan bruto-emissies van geld- en kapitaalmarktpapier tot EUR 162 miljard (+4% k-o-k). Per saldo steeg de totale hoeveelheid uitstaand schuldpapier met EUR 25 miljard tot een totaal van EUR 1.872 miljard, voor het achtste achtereenvolgende kwartaal een recordhoogte. Onderliggend nam de hoeveelheid uitstaand kapitaalmarktpapier toe met EUR 38 miljard, terwijl de hoeveelheid uitstaand geldmarktpapier – dat relatief kortere looptijden kent – met EUR 13 miljard kromp.
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/statistisch-nieuws-2015/dnb325004.jsp

Nieuwe marktfinanciering vaker in de vorm van obligatie dan geldmarktpapier

De samenstelling van de door Nederlandse instellingen aangetrokken marktfinanciering is in de afgelopen drie jaar structureel veranderd. Het aandeel van kortlopend geldmarktpapier in de totaal uitstaande financiering is de afgelopen jaren trendmatig gedaald, van 11,2% in het eerste kwartaal van 2012 tot 6,8% in het tweede kwartaal van 2015. Dit is het gevolg van een toename van de uitstaande waarde van met name langer lopende obligaties sinds 2014, en een trendmatige afname van nieuwe financiering via de geldmarkt. Geldmarktfinanciering maakte tussen 2012 en 2013 nog 60% van de totaal aangetrokken nieuwe marktfinanciering uit. In 2014 lag dit percentage op gemiddeld 52%. In de eerste helft van 2015 is dit tot 42% gedaald. De opgehaalde marktfinanciering op de geldmarkt wordt vaak aangewend voor het aflossen van eerder geplaatst geldmarktpapier (zogenaamd doorrollen). Dit gaat gepaard met een relatief groot volume aan uitgiftes en aflossingen. Per saldo is de afgelopen jaren het totaalvolume aan uitstaand geldmarktpapier afgenomen.

Meer uitgiftes op de kapitaalmarkt

In het tweede kwartaal van 2015 hebben Nederlandse instellingen met de uitgiftes van kapitaalmarktpapier EUR 95 miljard opgehaald . Doordat er daarnaast relatief weinig schuldpapier afliep, groeide de totale omvang van de uitstaande obligaties opnieuw naar een recordhoogte van EUR 1.754 miljard.

Minder uitgiftes van geldmarktpapier

In het tweede kwartaal van 2015 kwamen de bruto uitgiftes van het geldmarktpapier uit op EUR 67 miljard (-1% k-o-k, Grafiek 3). Samen met de emissievolumes uit de voorgaande twee kwartalen was dit het laagste emissievolume op de Nederlandse geldmarkt in ruim tien jaar. Het uitstaande volume aan geldmarktpapier daalde tot EUR 119 miljard (-11% k-o-k), het laagste niveau sinds 2008.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Scroll To Top