dinsdag, oktober 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / DNB onderzoekt hoe financiële instellingen en trustkantoren de sanctiemaatregelen toepassen
DNB onderzoekt hoe financiële instellingen en trustkantoren de sanctiemaatregelen toepassen

DNB onderzoekt hoe financiële instellingen en trustkantoren de sanctiemaatregelen toepassen

  • Nederland
  • In 2014 zijn uitgebreide sanctiemaatregelen opgelegd omtrent Rusland en Oekraïne. Dit versterkt de noodzaak dat onder meer banken, verzekeraars, pensioenfondsen en trustkantoren goed op de hoogte zijn van de interpretatie en toepassing van deze sanctiemaatregelen. Dat is een noodzakelijke voorwaarde voor een effectief sanctieregime.
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2014/dnb316178.jsp

De sanctiemaatregelen betreffen onder meer:

  • een gebod tot het bevriezen van tegoeden van personen/entiteiten die op een sanctielijst voorkomen;
  • geld- en kapitaalmarktrestricties voor bepaalde personen/entiteiten;
  • een verbod op (het faciliteren van) de in- en uitvoer van bepaalde goederen (meestal militaire en/of ‘dual use’ goederen).

Onderzoek

DNB krijgt veel vragen uit de sector over het verbod of de restricties op de verlening van financiële diensten. Daarom kijkt DNB in het onderzoek vooral naar de wijze waarop de instellingen hier invulling aan geven. Door middel van het onderzoek wil DNB vaststellen of instellingen de naleving van concrete sanctiemaatregelen invullen en of dat adequaat gebeurt. Waar sprake is van tekortkomingen zal DNB maatregelen overwegen. Anderzijds biedt het onderzoek inzicht in waar aanvullende guidance nodig kan zijn. Voor dit onderzoek stuurt DNB vragenlijsten naar een groep instellingen. Begin 2015 gaat de toezichthouder ook on-site onderzoek doen bij een selectie van de instellingen.

Sancties

Sancties zijn politieke instrumenten in het buitenland- en veiligheidsbeleid van de Verenigde Naties, de Europese Unie en ook van Nederland. Het zijn dwingende instrumenten die worden ingezet als reactie op schendingen van het internationaal recht of de mensenrechten. Of om verandering te brengen in het beleid wanneer wettelijke of democratische beginselen niet worden nageleefd. Sancties vormen ook een belangrijk wapen in de strijd tegen terrorisme. Door de tegoeden van terroristen te bevriezen, wordt het weliswaar niet onmogelijk om terroristische aanslagen voor te bereiden, maar wel moeilijker.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top