vrijdag, augustus 7, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / DNB: Uitzettingen van de Nederlandse financiële sector op het buitenland toegenomen
DNB: Uitzettingen van de Nederlandse financiële sector op het buitenland toegenomen

DNB: Uitzettingen van de Nederlandse financiële sector op het buitenland toegenomen

  • Nederland
  • De buitenlandse uitzettingen van de Nederlandse financiële sector namen in het eerste kwartaal van 2014 met EUR 74 miljard toe, na een daling van EUR 11 miljard in het vierde kwartaal van 2013, mede als gevolg van het verbeterde marktsentiment. De toename deed zich voornamelijk voor bij Nederlandse banken en pensioenfondsen.
  • grafiek1_nl_tcm46-308988
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/statistisch-nieuws-2014/dnb308985.jsp
  • grafiek2_nl_tcm46-308990

In het eerste kwartaal van 2014 zijn de uitzettingen van de Nederlandse financiële sector op het buitenland met EUR 74 miljard (+4,1%) toegenomen tot EUR 1.858 miljard, mede als gevolg van het verbeterde marktsentiment en risicoperceptie ten aanzien van de landen in het eurogebied. De buitenlandse uitzettingen van Nederlandse banken namen met bijna EUR 37 miljard (+3,9%) toe. Dit betrof vooral een toename van posities vis-à-vis landen in het eurogebied (excl. Nederland) en het Verenigd Koninkrijk (respectievelijk +EUR 18 en EUR 9 miljard), terwijl een afname zichtbaar is voor de uitzettingen op de Verenigde Staten (-EUR 3 miljard). Ook pensioenfondsen vergrootten hun buitenlandse uitzettingen flink (+ EUR 35 miljard, +5,3%). Deze toename was geconcentreerd bij landen in het eurogebied (+EUR 15 miljard) en de VS (+EUR 10 miljard). Bij verzekeraars was de toename beperkter (+0,7%).

De buitenlandse uitzettingen van de Nederlandse financiële sector op het eurogebied stegen fors tegen de achtergrond van het positieve marktsentiment. Met name de exposures vis-à-vis Duitsland, Frankrijk en België namen toe. Ook de uitzettingen op de perifere landen in het eurogebied namen toe, mede als gevolg van de verbeterde risicoperceptie ten aanzien van deze landen. De voorzichtige tekenen van economisch herstel alsmede de succesvolle afronding van de Spaanse en Ierse steunprogramma’s leidden tot lagere rente op staatsobligaties van de perifere landen in het eurogebied.

De toename in het VK was grotendeels toe te schrijven aan de banken. Die verhoogden in het eerste kwartaal van dit jaar hun vorderingen vis-à-vis de Britse overheid (incl. Bank of England), na een verlaging in het vorige kwartaal. De uitzettingen van pensioenfondsen op de VS namen toe door de aankoop van aandelen en schuldpapier evenals door koersstijgingen van dit waardepapier. Banken en verzekeraars verlaagden juist hun exposures vis-à-vis de VS.

In het licht van de politieke spanningen en mogelijke (economische) sancties tegen Rusland daalden de uitzettingen op Rusland (-3%) en Oekraïne (-11%) met EUR 590 miljoen. Vooral banken verlaagden hun exposures op Rusland en Oekraïne terwijl de verzekeraars en pensioenfondsen, die slechts 0,3% van hun totale uitzettingen op deze landen hebben uitstaan, hun exposures nauwelijks wijzigden.

Gegroepeerd naar sector van de tegenpartij zijn de buitenlandse uitzettingen op de overheid toegenomen met EUR 34 miljard. Dalende rentes op staatsobligaties leidden tot koerswinsten op het bezit van dit waardepapier, met name bij pensioenfondsen. De toegenomen uitzettingen van Nederlandse banken concentreerden zich op landen buiten het eurogebied, met name de VS en het VK.

De uitzettingen op de private sector stegen dit kwartaal verder met EUR 18 miljard.

Deze toename deed zich voor bij de VS, Duitsland, Frankrijk en Spanje, terwijl die op België, Italië en Ierland afnamen. Uitzettingen op de sector buitenlandse banken namen met EUR 22 miljard toe, na een afname in het vierde kwartaal in 2013. Dit duidt op een toenemend vertrouwen van Nederlandse banken in hun buitenlandse collega’s. Een vergelijkbare ontwikkeling is waar te nemen bij beleggers ten aanzien van Europese banken, hetgeen zich manifesteerde in onder meer hogere price-to-book-ratio’s.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top