woensdag, december 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / DNB zet de contracyclische kapitaalbuffer op nul
DNB zet de contracyclische kapitaalbuffer op nul

DNB zet de contracyclische kapitaalbuffer op nul

  • Nederland
  • Per 1 januari 2016 treedt de contracyclische kapitaalbuffer (CCyB) in werking, maar DNB ziet op dit moment geen aanleiding om de CCyB voor Nederland te activeren.
  • http://www.dnb.nl/
  • info@dnb.nl

De kredietgroei is nog zeer gematigd en de ‘credit gap’ is duidelijk negatief. De Nederlandse economie trekt aan en de huizenmarkt herstelt zich, maar er is geen sprake van een uitbundige ontwikkeling. Het CCyB-percentage bedraagt daarom nul procent vanaf 1 januari 2016.

Bescherming tegen risico’s

De introductie van de contracyclische buffer is bedoeld om banken te beschermen tegen risico’s die voortvloeien uit de financiële cyclus. Het instrument is een variabele opslag boven de minimumkapitaaleisen (pijler 1 en 2) die kan oplopen tot 2,5 procent van de risicogewogen activa, of eventueel hoger indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Indien de risico’s verminderen wordt de CCyB afgebouwd. Als risico’s zich manifesteren – zoals in een crisis – kan worden besloten de buffer ineens vrij te geven, zodat banken erop kunnen interen. Hierdoor zijn zij beter in staat om verliezen op te vangen en hun kredietverlening op peil te houden. Met ingang van 2016 zal DNB ieder kwartaal de CCyB-opslag bekendmaken, in lijn met de daartoe geldende wet- en regelgeving.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top