zaterdag, februari 22, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / DNBulletin: Banken verwachten geen verdere daling van vraag naar woninghypotheken
DNBulletin: Banken verwachten geen verdere daling van vraag naar woninghypotheken

DNBulletin: Banken verwachten geen verdere daling van vraag naar woninghypotheken

  • Nederland
  • Banken verwachten in het derde kwartaal van dit jaar geen verdere daling van de vraag naar woning­hypotheken; een enkele bank rekent zelfs op een aantrekken­de vraag. Ook is hun inschatting dat zij de acceptatiecriteria voor het verstrekken van woning­hypotheken niet verder hoeven aan te scherpen.
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2013/dnb295807.jsp
  • Grafiek-1_tcm46-295802

De kredietvoorwaarden voor leningen aan het MKB zijn in het tweede kwartaal door een ruime meerderheid van de banken verder aangescherpt. De toegenomen risicoperceptie en de kosten verband houdend met de vermogenspositie van de banken zijn daarvoor de belangrijkste verklaring. Tegelijkertijd rapporteert een derde van de banken dat de vraag naar krediet door het MKB is afgenomen.

Woninghypotheken

Volgens de Nederlandse banken is in het tweede kwartaal van 2013 de vraag naar woning­hypotheken wederom gedaald. Als verklaring wijzen de banken vooral op de slechte vooruitzichten op de woning­markt en het lage consumentenvertrouwen. Voor het derde kwartaal wordt per saldo door de banken geen verdere vraagdaling naar woninghypotheken verwacht. Een enkele bank in de enquête rekent zelfs op een lichte toename van de vraag naar woninghypotheken (grafiek 1).

In het tweede kwartaal gaf een enkele Nederlandse bank aan de acceptatiecriteria voor woning­hypotheken te hebben aangescherpt. Voor het derde kwartaal wordt geen verdere aanscherping verwacht, hoewel een verruiming van de acceptatie­criteria er volgens de banken nog niet in zit.

Bedrijfskredieten

De acceptatiecriteria voor bedrijfskrediet zijn in het tweede kwartaal van 2013 verder aangescherpt. Dit betrof vooral de leningen aan het MKB. Slechts een enkele bank scherpte de goedkeuringscriteria aan voor leningen aan grote ondernemingen, maar voor de kleine en middelgrote bedrijven deed tweederde dat.

Ruim de helft van de deelnemende banken gaf aan dat hun risicoperceptie ten aanzien van bedrijfs­kredietverlening in het tweede kwartaal van 2013 aanzienlijk is toegenomen. Dit betreft vooral de ingeschatte vooruit­zichten voor de desbetreffende bedrijfstak of onderneming aan wie zij krediet verlenen. Ten aanzien van de kredietvoorwaarden voor leningen aan het MKB, gaf een derde van de banken aan dat ook de kosten verband houdend met de vermogenspositie van de bank een reden is geweest voor de aanscherping. In het derde kwartaal van 2013 verwacht een kleiner deel van de Nederlandse banken hun acceptatie­criteria voor leningen aan het bedrijfsleven verder aan te scherpen.

Een derde van de banken rapporteert dat de vraag naar krediet is afgenomen, vooral de kredietvraag door het MKB. Als oorzaken hiervan noemt men een dalende financieringsbehoefte voor vaste investeringen en voor fusies/overnames dan wel herstructurering van de onderneming. In het derde kwartaal verwachten de banken een verdere daling van de vraag naar bedrijfskrediet.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top