donderdag, februari 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / DNBulletin: Migranten sturen vele miljarden naar thuisland
DNBulletin: Migranten sturen vele miljarden naar thuisland

DNBulletin: Migranten sturen vele miljarden naar thuisland

  • Nederland
  • Volgens officiële statistieken sturen migranten jaarlijks ongeveer 8 miljard euro vanuit Nederland naar hun thuisland. Het werkelijke bedrag is waarschijnlijk nog groter, omdat een onbekend bedrag via informele kanalen gestuurd wordt. DNB onderzoek toont aan dat het gebruik van informele kanalen samenhangt met het te versturen bedrag, het opleidingsniveau van de verzender en de kosten en beschikbaarheid van betaalmogelijkheden.
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2013/dnb287832.jsp

Volgens officiële cijfers van de Wereldbank sturen migranten jaarlijks rond de 8 miljard euro vanuit Nederland naar hun thuisland. De werkelijke omvang van de geldstromen is waarschijnlijk nog groter. Uit onderzoek van DNB onder meer dan 1.600 migranten blijkt namelijk dat zij niet alleen geld naar familie en vrienden in hun thuisland overmaken via officiële financiële instellingen, zoals een bank of een geregistreerd geldtransactiekantoor, maar dat zij ook regelmatig gebruik maken van informele kanalen, zoals het meegeven van geld aan familie of kennissen die afreizen naar het thuisland, het zelf meenemen van geld tijdens een vakantie, of het opnemen van geld uit een geldautomaat wanneer men zelf in het buitenland is. Ook kunnen migranten gebruik maken van niet-geregistreerde geldtransactiekantoren, in de volksmond ook wel Hawala kantoren genoemd. Hoeveel er precies vanuit Nederland via deze verschillende kanalen wordt verstuurd is niet volledig geregistreerd en dus onduidelijk.

Kosten en opleiding spelen belangrijke rol bij keuze

DNB staat voor een veilig, betrouwbaar en efficiënt betalingsverkeer: iedereen moet overal probleemloos kunnen betalen, op een veilige en betrouwbare manier. Bovendien wil DNB misbruik van het betalingsverkeer voor criminele doeleinden voorkomen. Hoewel iedere manier van geld sturen voor- en nadelen met zich meebrengt voor de betaler en de ontvanger, kenmerken de informele kanalen zich doordat ze gevoelig zijn voor misbruik, zoals witwassen en financiering van terrorisme. Ook zijn zij over het algemeen minder veilig, omdat er vaak geen contract wordt afgesloten, waardoor de betaler minder goed beschermd is als het geld zoek raakt. Daarom juicht DNB het gebruik van officiële kanalen, dus partijen die onder toezicht staan zoals banken en officiële geldtransactiekantoren, toe. Bovendien, zo blijkt uit eerder onderzoek, komt dit de economische en financiële ontwikkeling van de thuislanden ten goede.

Om inzicht te verkrijgen in maatregelen die het gebruik van officiële kanalen stimuleren heeft DNB onder migranten in Nederland onderzoek gedaan naar de factoren en redenen die hun keuze voor een bepaald kanaal beïnvloeden. De resultaten laten zien dat deze keuze sterk afhangt van het te versturen bedrag. Voor kleine buitenlandbetalingen gebruiken migranten vaak een informeel kanaal, terwijl de hogere betalingen vaker via een bank worden verstuurd. Het zijn voor een belangrijk deel de kosten die mensen ervan weerhouden om een officieel kanaal te gebruiken. Het gebruik van een bank of geregistreerd geldtransactiekantoor zou dus gestimuleerd kunnen worden door lagere tarieven, vooral voor kleinere betalingen. Daarnaast verschilt de wijze waarop migranten geld opsturen sterk per persoon. Zo sturen hoger opgeleiden relatief minder vaak geld via een informeel kanaal dan lager opgeleiden. Betere voorlichting over bijvoorbeeld de veiligheidsvoordelen van een bankoverschrijving of een betaling via een officieel geldtransactiekantoor zou het gebruik van officiële kanalen daarom kunnen vergroten.

Veiliger en eenvoudiger geld versturen door innovatie

Ook hangt de betaalkeuze sterk af van welke betaalmogelijkheden er worden aangeboden. Dit geldt niet alleen voor de kanalen die de betaler in Nederland tot zijn beschikking heeft, maar ook voor wat er mogelijk is in het land van de ontvanger. Vaak nog sturen migranten in Nederland geld via een informeel kanaal omdat de ontvangende partij geen bankrekening heeft. Dit laat zien dat het gebruik van officiële kanalen gestimuleerd zou kunnen worden door deze toegankelijker te maken voor zowel de betaler als de ontvanger, bijvoorbeeld door middel van innovatie van nieuwe betaaldiensten.

Introductie van nieuwe vormen van betalen door banken en andere officiële aanbieders kan het voor meer mensen mogelijk maken om deel te nemen aan het officiële betalingsverkeer, ook wanneer zij geen bankrekening hebben of wanneer ze te ver van een bankkantoor af wonen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de verschillende mobiele betaaloplossingen in Afrika, zoals het succesvolle M-PESA in Kenia waarmee consumenten inmiddels niet alleen binnen het land zelf kunnen betalen, maar ook geld vanuit het buitenland kunnen ontvangen. Door soortgelijke producten te introduceren voor kleine betalingen vanuit Nederland naar het buitenland, zullen niet alleen de betaler maar ook de ontvanger minder afhankelijk worden van informele kanalen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top