maandag, augustus 8, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Dodenmasker Napoleon aangekomen in Hermitage Amsterdam
Dodenmasker Napoleon aangekomen in Hermitage Amsterdam

Dodenmasker Napoleon aangekomen in Hermitage Amsterdam

  • Nederland
  • Geest Franse keizer waart weer rond in Amsterdam
  • image001 (1)
  • Hermitage Amsterdam
  • http://www.hermitage.nl
  • pressoffice@hermitage.nl

Na aankomst in de Hermitage Amsterdam is op 11 maart het beroemde dodenmasker van Napoleon uit zijn kist gehaald om geplaatst te worden in de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage. Samen met ruim 200 andere kunstschatten en historische objecten is het te zien vanaf 28 maart 2015.

Het intrigerende dodenmasker is het allereerste afgietsel van het gezicht van Napoleon, kort na diens dood op 5 mei 1821 op Sint-Helena afgenomen. Het is gemaakt door de Schotse legerarts Archibald Arnott, die de autopsie na de dood van de keizer verrichtte. Het masker belandde in de Hermitage Sint-Petersburg vanuit de nalatenschap van hertog Maximiliaan von Leuchtenberg, die in 1839 was getrouwd met de Russische grootvorstin Maria Nikolajevna, met wie hij enkele jaren naast het Winterpaleis woonde. Aangenomen wordt dat hij het masker had gekregen van zijn vader, prins Eugène de Beauharnais, de stiefzoon van Napoleon.

Persbijeenkomst tentoonstelling: vrijdag 27 maart, 9.30 uur.
Aanmelden via hermitage.nl/persconferentie.

Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage. 28 maart – 8 november 2015

De Hermitage Amsterdam brengt 200 jaar na de Slag bij Waterloo een meeslepend verhaal over het leven van tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en zijn grote liefde Joséphine de Beauharnais. De tentoonstelling bevat hoogtepunten uit haar indrukwekkende kunstcollectie met Hollandse en Italiaanse meesters zoals Potter, Van der Werff, Canova en Luini, waarvan het aanwezige werk lang werd aangezien als een Da Vinci.

De aanvankelijke vriendschap tussen de twee keizers ontaardde in een verbijsterende oorlog in 1812, die voor Napoleon dramatisch afliep met de oversteek van de ijskoude Berezina. Het was een keerpunt in de geschiedenis. De grote zaal biedt een indrukwekkende presentatie van de oorlog. Napoleon was verslagen, Alexander paradeerde als overwinnaar Parijs binnen en raakte bevriend met ex-keizerin Joséphine, die hij graag opzocht in haar Château de Malmaison. Na een wandeling met hem vatte ze kou en stierf een paar dagen later. Ze drukte een blijvend stempel op de Europese koningshuizen, aangezien nakomelingen van haar de tronen bezetten van België, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen en Zweden.

Hermitage Amsterdam

Afdeling Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
+31 (0)20 530 87 55
pressoffice@hermitage.nl
hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Cultureel ondernemerschap zit in onze genen en dat is mede mogelijk gemaakt door onze sponsors (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie http://www.hermitage.nl/nl/steun_ons/).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top