zaterdag, juni 6, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Door AFM aan Fortis opgelegde boetes houden geen stand
Door AFM aan Fortis opgelegde boetes houden geen stand

Door AFM aan Fortis opgelegde boetes houden geen stand

  • Nederland
  • Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 14 februari 2014 in hoger beroep twee boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vernietigd. De boetes van elk 144.000 euro waren opgelegd aan Ageas SA/NV, voorheen Fortis SA/NV (statutair gevestigd te Brussel), en Ageas N.V., voorheen Fortis N.V. (statutair gevestigd te Utrecht).
  • AFM
  • http://www.afm.nl
  • info@afm.nl
  • http://www.afm.nl/nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2014/feb/fortis-boetes-vernietigd.aspx

De AFM legde in 2010 boetes op voor het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie. Fortis publiceerde op 21 september 2007 in een persbericht (trading update) informatie over de mogelijke invloed van haar blootstelling aan subprime beleggingen op de winst- en verliesrekening. De AFM was van oordeel dat Fortis daarbij geen inzicht gaf in de aard en omvang van de blootstelling aan subprime beleggingen. Daardoor konden de beleggers naar het oordeel van de AFM onvoldoende een inschatting maken van de risico’s over de indirecte subprime beleggingen van Fortis en het mogelijke effect hiervan op de waarde van Fortis op de lange termijn. Dit standpunt van de AFM heeft geen stand gehouden bij het CBb.

Het CBb oordeelde op 14 februari 2014 dat de AFM onvoldoende heeft onderbouwd dat Fortis koersgevoelige informatie heeft achtergehouden. De risico-inschatting door Fortis was op dat moment niet onredelijk. Dat blijkt naar het oordeel van het CBb ook uit het feit dat de direct betrokken Belgische toezichthouder de trading update heeft goedgekeurd. De Belgische toezichthouder was op de hoogte van de inhoud van de subprime portefeuille van Fortis. Het CBb oordeelt op basis daarvan dat de boetes van de AFM onterecht zijn opgelegd.

De AFM heeft de eerdere persberichten en de boetebesluiten van haar website verwijderd. In de praktijk van haar toezicht houdt zij rekening met deze uitspraak van het CBb (ECLI:NL:CBB:2014:52).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top