zondag, oktober 2, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Persbericht van de Dag / Doorbraak: uniek biomateriaal tegen stenttrombose bij hartpatiënten
Doorbraak: uniek biomateriaal tegen stenttrombose bij hartpatiënten

Doorbraak: uniek biomateriaal tegen stenttrombose bij hartpatiënten

  • Nederland
  • VitaK Innovation in Life Science, een spin-off van de Universiteit Maastricht, heeft een innovatieve cocktail ontwikkeld die trombose en verkalking in kransslagader-stents kan tegengaan
  • iStock-607483140 stent
  • VitaK BV
  • www.vitak.com
  • m.knapen@vitak.com

Maastricht, juli 2018 – VitaK Innovation in Life Science, een spin-off van de Universiteit Maastricht, heeft een innovatieve cocktail ontwikkeld die trombose en verkalking in kransslagader-stents kan tegengaan.

Kransslagaders en stents

“Sommige kleine uitvindingen en innovaties kunnen grote veranderingen veroorzaken en een verschil maken in de gezondheidszorg. Enkele jaren geleden heeft het wetenschappelijke team van VitaK, na vele studies, antitrombotische en anti-verkalkingseffecten van vitamine K ontdekt en heeft daarvoor meerdere patenten aangevraagd. Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat trombose en verkalking vaak optreden als complicatie bij patiënten bij wie een stent wordt geplaatst. Op basis hiervan heeft VitaK met succes een onderzoek afgerond om vitamine K toe te voegen aan biomateriaal ten behoeve van een stent voor hartpatiënten”, zegt Drs. Mehrdad Omidvar, CEO van VitaK.

“Aandoeningen van de kransslagaders zorgen wereldwijd voor meer dan 7 miljoen sterfgevallen per jaar. In Nederland ondergaan jaarlijks ongeveer 45.000 mensen een behandeling waarbij een verstopte kransslagader wordt geopend. In 90% van deze gevallen wordt ook een stent geplaatst. Als zo’n stent vervolgens weer dichtgroeit of geblokkeerd raakt door een nieuw stolsel, brengt dat het risico op een nieuw hartinfarct met zich mee, waarbij de mortaliteit rond de 20% ligt. Er treedt helaas nog steeds stenttrombose (stolselvorming) en -verkalking op. Hierdoor is langdurige antistollingstherapie nodig met een verhoogd risico op bloedingscomplicaties. Onze verwachting is dat stenttrombose en -verkalking niet meer plaatsvinden bij gebruik van de VitaK stent”, aldus Dr. Kleikers, president R & D van VitaK.

Voorlopige resultaten zijn veelbelovend: het prototype heeft bewezen dat het mogelijk is om vitamine K in biomateriaal te verwerken en deze langzaam af te geven. VitaK is nu op zoek naar een strategische partner om dit innovatief concept verder te onderzoeken en te ontwikkelen.

‘VitaK stent’

Het team van VitaK, onder leiding van Dr. Kleikers, onderzoekt nu verder de toevoeging van een medicijncocktail in stents. De VitaK cocktail zou lokaal het complexe proces van stolselvorming en dichtgroeien van een stent kunnen voorkomen.

De cocktail bevat vitamine K en enkele andere actieve stoffen die het proces via diverse invalshoeken beïnvloeden, waardoor een sterker effect wordt bereikt. In het kader van ‘personalised medicine’ kan de inhoud van de VitaK cocktail op individueel niveau worden aangepast.

Deze innovatieve cocktail gaat nieuwe mogelijkheden voor patiënten opleveren, waardoor het risico op stenttrombose en -verkalking en de behoefte aan langdurige antistollingstherapie enorm kunnen verminderen en hopelijk voorkomen kunnen worden. Toekomstig onderzoek zal gericht zijn op de best mogelijke samenstelling van de VitaK-cocktail en langdurige effecten van de VitaK stent in patiënten.

VitaK

Wereldwijd is VitaK het grootste onderzoekscentrum voor MGP en vitamine K. Daarnaast is VitaK een van de grote spelers binnen het bieden van laboratorium (CRO) services en medische producten (IVD/POC). VitaK heeft een eigen R&D afdeling die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van hoogwaardige, innovatieve medische apparaten. De VitaK Biotech divisie focust zich op het ontwikkelen van tests voor vroegtijdige diagnose en gepersonaliseerde behandelingsopties.

Noot voor de pers: voor verdere informatie kunt u terecht bij Dr. P. Kleikers, MD, President R&D van VitaK. Telefoon: 043-3885926 of (bij voorkeur) per email: p.kleikers@vitak.com

Over m.knapen

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top