zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Dutch Master Painter Rick Lelieveld exposeert in Roosendaal
Dutch Master Painter Rick Lelieveld exposeert in Roosendaal

Dutch Master Painter Rick Lelieveld exposeert in Roosendaal

  • Nederland
  • Dutch Master Painter Rick Lelieveld exposeert zijn serie ‘De boot’ in het centrum van het Brabantse Roosendaal bij ‘Atelier expositieruimte kunstenaar Anita Ammerlaan’. Lelieveld exposeerde samen met bekende Nederlandse kunstschilders( o.a. Ans Markus, Menno Baars, Henk Helmantel, Marianne Naerebout en Jos Aanraad), eerst tijdens expositie ‘De verleiding van de werkelijkheid’ en tot 3 maart tijdens expositie ‘Vrouwen die verleiden’ in museum Markiezenhof in Bergen op Zoom.
  • OPENING-WEB
  • Atelier expositieruimte kunstenaar Anita Ammerlaan
  • www.anitaammerlaan.com
  • info@photocreation.nl
  • Verhaal Rick Lelieveld PR

Van 7 maart t/m 31 mei is de bijzondere expositie ‘EYE-CANDY 7’ bij ‘Atelier expositieruimte kunstenaar Anita Ammerlaan’ in het centrum van het Brabantse Roosendaal te bezoeken met o.a. het project ‘De Boot’ van Dutch Master Painter Rick Lelieveld uit Bergen op Zoom.
Lelieveld  exposeerde samen met bekende Nederlandse kunstschilders( o.a. Ans Markus, Menno Baars, Henk Helmantel, Marianne Naerebout en Jos Aanraad), eerst tijdens expositie ‘De verleiding van de werkelijkheid’ en tot 3 maart tijdens expositie ‘Vrouwen die verleiden’ in museum Markiezenhof in Bergen op Zoom.

De geboorte van een geel bankje

Tijdens een vakantie in de buurt van St. Malo, Frankrijk, trof kunstschilder Rick Lelieveld in een baai de restanten van een oude vissersschuit aan. Een indrukwekkend beeld van vergankelijkheid. De krachtige vorm waarmee de boeg  uit het zand oprees en daarmee de rest van het ingezakte schip compenseerde pakte hem onmiddellijk.
Lelieveld, die doorgaans surrealistische situaties verbeeld, besloot bij thuiskomst aan de hand van gemaakte foto’s  een olieverfschilderij van de boot te maken. Toen het schilderij af was bekeek hij het resultaat met gemengde gevoelens. Ja, er was een goed schilderij. Een duidelijk beeld, erg realistisch geschilderd, fotografisch bijna. Maar de techniek beheerst hij wel dus de uitkomst stond bij voorbaat vast. Een niet al te grote uitdaging. Besloten werd om een tweede versie te maken in een stijl die voor hem vreemd was. Meer impressionistisch, een beetje zoals de luministen in het verleden werkten. Hierbij worden de kleuren in losse toetsen naast elkaar op het doek gezet. Op afstand vermengen de kleuren zich optisch met elkaar. Ook hierop werd een vervolg gemaakt. Een schilderij met een nog lossere toets, meer expressionistisch.
Lelieveld besloot om er een project van te maken, een zoektocht naar een vorm van abstractie. Uiteindelijk werden er in de loop van 5 jaar, met grote tussenpozen,  meerdere  versies van “De Boot” gemaakt.
In de loop van 2013 viel hem opeens in de restanten van het gele hout van de scheepswand een bekende vorm op.  In het surrealistische werk waarmee hij zich doorgaans bezig hield was een geel bankje ontstaan. Dit bankje was een vast gegeven in zijn schilderijen aan het worden en leek verdacht veel op de gele vorm in de schilderijen van de boot.  Louter toeval of onbewust overgenomen?  Besloten werd om een verbinding tot stand te brengen. In de serie van de boot werd doelbewust de gele vorm benadrukt. En in de laatste versie werd tegen een abstracte achtergrond een jongetje, figuratief geschilderd, op het bankje geplaatst. Het jongetje heeft in zijn handen een modelboot, een vissersschuit.  De cirkel was daarmee rond. Het project met de boot had aansluiting gevonden bij de stijl die Rick Lelieveld als zijn werkterrein beschouwd, het surrealisme.

Beeldend kunstenaar Rick Lelieveld (1963) woont en werkt in Bergen op Zoom. Aan het einde van de jaren tachtig begon hij als aquarellist en ontwerper/vormgever van het lokale vastenavendfeest. In de uitvoering hiervan wordt het dagelijkse leven op een surrealistische wijze verbeeld. Dit was een ware voedingsbodem voor zijn rijkelijk aanwezige fantasie en verbeeldingskracht. In zijn huidige werk zijn deze eigenschappen nog steeds aanwezig. Hij schildert nu met olieverf op paneel. Zijn realistisch uitgevoerde figuren zijn vaak geplaatst in een vervreemdende omgeving waarin geometrische patronen van vlakken, blokken en bollen een functie krijgen. Het werk heeft dan ook vaak een droomachtige sfeer. Uitgangspunt is de mens, zijn emoties, de aantrekkingskracht tussen man en vrouw vaak aangevuld met wat half verborgen humor.

Expositie ‘EYE-CANDY 7’ biedt de bezoeker een mooie diversiteit, met  bijzondere kunstwerken van dertien talentvolle kunstenaars, gepresenteerd op 1150m2.
Te bewonderen zijn: stenen en houten sculpturen, 3D-mozaïek, Chinese waterverf op rijstpapier, 3D kunstwerken uit staal in combinatie met glas, keramiek en schilderijen in diverse stijlen.

De  exposanten zijn:
Rick Lelieveld – www.rick-lelieveld.nl (schilderijen)
Peter Vial – www.petervial.nl (3D-mozaïek)
Marijke Ardon – www.marijkeardon.nl (schilderijen)
Erika Stanley – www.arterika.com (schilderijen en 3D-objecten)
Frans Kegels – www.franskegels.com ( 3D staal&glas)
Bart Ensing – www.deverbeelding-online.nl (houten sculpturen)
Loes Müller – www.kunstuitdepolder.nl (3D in lood en keramiek)
Adrienne Kusters – www.adriennekusters.nl (chinese waterverf op rijstpapier)
Ineke Duyndam – www.inekeschilderijen.nl (schilderijen)
Patrick Cornelis – www.patrickcornelis.nl (stenen sculpturen)
Sylvia Verhoeven – www.sylvia-verhoeven.nl (stenen sculpturen)
John Sprengers – www.johnsprengers.nl (schilderijen)
Anita Ammerlaan – www.anitaammerlaan.com (schilderijen)

Bekijk de YouTube-impressie van deze expositie: http://youtu.be/mZi_aNnWkeE

Op zondagmiddag 15 maart om 14.00 uur is de officiële opening van deze expositie.
De opening wordt verricht door Jeroen Hageman en Gül Tevkir van D66.
Jeroen Hageman is sinds 2011 lid van Provinciale Staten, provincie Noord-Brabant  voor D66 en Lid van de ‘Commissie voor Cultuur en Samenleving Noord-Brabant’.
Gül Tevkir is kandidaat Statenlid Provinciale Staten Noord-Brabant en staat op nummer 10 van de lijst van D66 Noord-Brabant.
Na de opening leiden de aanwezige exposanten u graag langs hun werk en zullen desgevraagd graag uitleg geven over hun geëxposeerde kunstwerken.
‘Pretty Good Girl’ verzorgt de muzikale omlijsting en uiteraard schenken wij op 15 maart een lekker drankje.

Op zaterdag 14 maart is er al een ‘preview’ van deze expositie mogelijk van 12:00 tot 17:00.

In verband met de deelname van Anita Ammerlaan aan het ‘Henk Veen Kunstplein Keukenhof 2015’ is de ruimte van 1 t/m 3 mei gesloten.

Atelier expositieruimte kunstenaar Anita Ammerlaan
Markt 39
4701 PB Roosendaal(nb)

Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur, of op afspraak via info@anitaammerlaan.com
www.anitaammerlaan.com
www.facebook.com/AtelierExpositieruimteKunstenaarAnitaAmmerlaan
www.twitter.com/AnitaAmmerlaan

Boot-serie-web-2

Over expositieruimteanitaammerlaan

Anita Ammerlaan (1976), afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academy in 1999, hield zich jarenlang bezig met het schilderen van portretten van koeien op figuratief-realistische wijze. Anita raakte geïnspireerd door de koeien van het melkveebedrijf van haar vader en oom. Nu houdt zij zich ook bezig met andere thema’s. Anita benadert haar thema’s op een kleurrijke, persoonlijke en soms bijna emotionele wijze waardoor haar figuratief-realistische olieverfschilderijen een poëtische lading krijgen. Anita heeft in sommige omstandigheden de voorkeur voor acrylverf. Hiermee kan zij aan haar laatste serie werken; de 'lightscapes', werken die onbedoeld een mix bleken te zijn van abstracte, impressionistische en expressionistische kunst. Bij deze 'lightscape'-serie ging zij vanuit haar eigen gevoel, haar gevoel voor de natuur, met de materie, zonder voorop gesteld plan, aan het werk om haarzelf en het publiek te laten verrassen. Het zijn typische werken die je ook van dichtbij, real-life, zou moeten bekijken. Alleen dan zie je de vele kleurschakeringen, het reliëf en de vele manieren waarop het licht speelt met de schilderijen. Tevens combineert Anita deze voor haar nieuwe manier van werken met het figuratief-realisme.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top