dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Economie krimpt door milde winter
Economie krimpt door milde winter

Economie krimpt door milde winter

  • Nederland
  • De krimp van de Nederlandse economie in het 1e kwartaal is een tegenvaller en laat zien dat het negatieve economische effect van de zeer zachte winter en het lage gasverbruik groot is. De nieuwste cijfers geven echter ook aan dat het onderliggende herstel aanhoudt: de investeringen groeiden met ruim 6% en de industriële productie met bijna 4%.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/05/15/economie-krimpt-door-milde-winter%5B2%5D.html

Koers houden

Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 15 mei 2014 publiceerde. In zijn reactie benadrukt de bewindsman dat herstel van de economie niet vanzelf komt: ‘Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen.’

Krimp van 1,4%

De Nederlandse economie kromp in het 1e kwartaal van 2014 met 1,4% ten opzichte van het 4e kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met het 1e kwartaal van 2013 bedraagt de krimp 0,5%. De krimp volgt op 3 kwartalen van economische groei en wordt volgens het CBS grotendeels veroorzaakt door minder gasverbruik in Nederland en de landen waarheen Nederland gas exporteert. Exclusief aardgas groeide de export in het 1e kwartaal met 3% ten opzichte van het 1e kwartaal van 2013.

Toename investeringen bedrijven

Ook de investeringen van bedrijven namen toe, met name in de bouw. Daarnaast herstelt de industrie verder door in het 1e kwartaal 4% meer te produceren dan een jaar geleden. Het aantal banen nam in het 1e kwartaal verder af met 32.000.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top