zondag, juli 21, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Economische sancties EU tegen Rusland
Economische sancties EU tegen Rusland

Economische sancties EU tegen Rusland

  • Europa
  • De Europese Unie gaat economische sancties instellen tegen Rusland, wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne. Daarover zijn de ambassadeurs van de 28 landen bij de EU het dinsdag eens geworden, zo is in Brussel vernomen. Het is de eerste keer dat dergelijke sancties worden ingesteld.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjlvmsnpr1z1/nieuws/economische_sancties_eu_tegen_rusland?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0&tab=0&tab=0

Zo wordt het voor Russische banken die voor minimaal 50 procent in handen zijn van Moskou onmogelijk op de Europese financiële markten geld op te halen. Bovendien komt er een wapenembargo voor nieuwe contracten en er komt een exportverbod voor producten als nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten. Daarnaast mag er niet langer technologie worden geleverd aan Rusland voor de winning van olie via diepzeeboringen of schaliegaswinning.

Er komt nog een verklaring van de regeringsleiders en staatshoofden van de EU over de afspraken. Daarna zal alles formeel gepubliceerd worden en ingaan. De strafmaatregelen zijn voor een jaar afgesproken aldus een bron in Brussel tegen persbureau ANP, maar zullen tussentijds worden geëvalueerd.

De ambassadeurs besloten eveneens om de zwarte lijst uit te breiden met acht personen en drie instanties, aldus bronnen in Brussel. Zij zullen de EU niet meer in mogen en hun tegoeden worden bevroren. De namen worden pas vrijgegeven bij de officiële publicatie, maar er staan vier ingewijden van de Russische president Vladimir Poetin op. Op de sanctielijst prijkten al de namen van 87 personen en 20 instanties.

Europa zet Rusland al sinds maart onder druk. In eerste instantie werd overleg over visumvrij verkeer met Rusland opgeschort, evenals de onderhandelingen over een nieuw algemeen (handels-)akkoord. Daarna ging de EU over tot gerichte maatregelen tegen personen of instellingen die op een of andere manier schuldig zijn aan de onrust in Oost-Oekraïne of ervan profiteren, en ook tegen degenen die betrokken zijn bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

Lange tijd wilde de EU niet overgaan tot zwaardere, economische sancties (fase drie). Maar het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne door vermoedelijk separatisten die gesteund worden door Moskou was de druppel die de emmer deed overlopen. De vliegtuigcrash kostte het leven van alle inzittenden, onder wie 195 Nederlanders.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top