maandag, september 24, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Economische vooruitzichten van de EU: geleidelijke opleving, externe risico’s
Economische vooruitzichten van de EU: geleidelijke opleving, externe risico’s

Economische vooruitzichten van de EU: geleidelijke opleving, externe risico’s

  • Europa
  • De Europese economie is in het tweede kwartaal van dit jaar weer beginnen te groeien. In de afgelopen maanden waren er bemoedigende tekenen dat het economisch herstel doorzet.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/economy/131105_nl.htm

De groei in de EU in de tweede helft van 2013 zou uitkomen op 0,5% ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Verwacht wordt dat het bbp in de EU in 2013 op jaarbasis onveranderd blijft en in de eurozone met 0,4% zal krimpen. Maar als we verder vooruitkijken, zien we dat de groei in 2014 geleidelijk zal oplopen naar 1,4% in de EU en 1,1% in de eurozone (1,9% resp. 1,7% in 2015).

Achter deze totaalcijfers gaan echter grote verschillen tussen de EU-landen schuil. De binnenlandse vraag is nu de belangrijkste motor van de groei in Europa. Dat is mede het gevolg van de minder florissante vooruitzichten voor de opkomende markteconomieën.

Eurocommissaris Rehn van economische en monetaire zaken en de euro gaf de volgende uitleg: “Er zijn steeds meer tekenen die erop wijzen dat de Europese economie op een keerpunt staat. De begrotingsconsolidatie en structurele hervormingen in Europa hebben de basis voor herstel gelegd. Maar het is nog te vroeg om te juichen, want de werkloosheid blijft hoog. We moeten ons blijven inspannen om de Europese economie te moderniseren, voor duurzame groei te zorgen en banen te scheppen.”

Werkloosheid

De arbeidsmarkt loopt meestal minstens een half jaar achter op de ontwikkeling van het bbp. De opverende economie zorgt daarom nog niet onmiddellijk voor nieuwe banen. De werkloosheid blijft dit jaar in sommige landen erg hoog en het wordt steeds moeilijker om een baan te vinden. Toch hebben we de afgelopen maanden gezien dat de arbeidsmarkt zich begint te stabiliseren.

De verwachting is dat de werkloosheid in 2015 nog iets verder zal oplopen tot 10,7% in de EU en 11,8% in de eurozone. Maar met cijfers die uiteenlopen van 5% tot 27% zijn de verschillen tussen de EU-landen nog steeds erg groot.

Inflatie

De consumentenprijzen zullen de komende jaren niet veel oplopen. De verwachte inflatie in de eurozone blijft beperkt tot 1,5%, zowel in 2013 als 2014. Voor de hele EU wordt uitgegaan van achtereenvolgens 1,7% en 1,6%.

Overheidsfinanciën

De overheidstekorten zullen vermoedelijk blijven dalen. Voor 2013 wordt gerekend op een daling van het begrotingstekort tot 3,5% van het bbp in de EU en 3,1% in de eurozone. In lijn met de prognoses voor het begrotingstekort en de groei zal de schuldquote in 2014 oplopen tot 90% voor de EU en bijna 96% voor de eurozone.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top