maandag, augustus 8, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Een gigantisch potlood hangt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten
Een gigantisch potlood hangt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Een gigantisch potlood hangt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

  • Belgie
  • De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België stellen vanaf donderdag 9 juli een potlood van meer dan 5 meter voor, zwevend in de inkomhall. De installatie, ontworpen door een jonge Belgische kunstenaar – Nicolas de Meeûs – illustreert hoe een artistieke creatie nauw verbonden is met haar context en de actualiteit. Het Potlood werd in 2009 begonnen en afgewerkt in januari 2015 en, mede door de Charlie Hebdo feiten, heeft project een heel andere betekenis gekregen.
  • Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
  • http://www.fine-arts-museum.be
  • info@fine-arts-museum.be
  • http://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/kmskb_potlood_pb_def.pdf

De geschiedenis van het Potlood

Mei 2009. Een sequoia wordt omgekapt in de tuin dichtbij het atelier van Nicolas de Meeûs. De boom breekt in twee stukken en laat op de kunstenaar een indruk na die hem nooit meer zal verlaten: die van een gebroken potlood.

September 2013, het hout is droog. Om gestalte te geven aan zijn visie, snoeit, zaagt, schuurt en verandert de beeldhouwer deze boomstam in een gigantisch potlood van 5 meter lang en 50 cm breed. De grafieten stift die hij erdoor steekt voltooit zijn werk, maanden later, op 8 januari 2015.

Het Potlood en de Geschiedenis

Voor de kunstenaar ondervraagt het Potlood in de eerste plaats de ruimte tussen de werkelijkheid en de verbeelding. De Geschiedenis voegde echter een nieuwe dimensie toe aan deze eerste interpretatie na de tragische gebeurtenissen van 7 januari 2015. Het collectieve “vrijheid van meningsuiting” gevoel meet het Potlood nu dus ook een sociologische en politieke boodschap aan. Het gebroken potlood verwoordt tegenwoordig aan de emoties van miljoenen mensen, het wordt een symbool, een icoon.

Dialoog

Plots “onteigend” van zijn eigen werk, heeft de kunstenaar zijn gevoel willen delen met zijn omgeving en tenslotte ook de KMSKB aangeschreven. Geraakt door zijn schrijven nodigt de directie van de Musea Nicolas de Meeûs zijn verhaal te delen.

Een gezamenlijke reflectie heeft geleid tot de installatie van het Potlood in de inkomhall van de KMSKB. Het heeft als doel deze originele creatie, die de wisselwerkingen tussen kunst en actualiteit benadrukt, te delen met het publiek.

De dialoog is dus open verklaard, nog tot 11 januari 2016 – symbolische datum, een jaar na de steunbetogingen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top