zondag, april 5, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / Eén jaar nationale politie: prestaties verbeterd
Eén jaar nationale politie: prestaties verbeterd

Eén jaar nationale politie: prestaties verbeterd

  • Nederland
  • In haar eerste jaar als één nationaal korps heeft de Nederlandse politie bijna alle mijlpalen gerealiseerd die met de minister van Veiligheid en Jusitie waren afgesproken. Zo daalde het aantal overvallen, straatroven en woninginbraken en leverde de politie meer verdachten aan bij het Openbaar Ministerie.
  • Politie
  • politie.nl
  • pers@amsterdam.politie.nl
  • http://www.politie.nl/nieuws/2014/mei/21/00-jaarverslag-2013.html

Op een aantal onderwerpen waren de prestaties zelfs beter dan gepland. Dit gold bijvoorbeeld op het gebied van de zogenoemde High Impact Crimes; delicten die veel impact hebben op slachtoffers. Hieronder vallen straatroven, overvallen, woninginbraken en geweldsmisdrijven. Het streven was om minimaal 36% van de plegers aan te houden, het resultaat was 40%. Ook pakte de politie 80% meer criminele samenwerkingsverbanden aan dan in 2009, waar de doelstelling 65% was.

Criminaliteit gedaald

De criminaliteit daalde in het afgelopen jaar. Zo telde Nederland in 2010 nog 89 criminele jeugdgroepen, eind 2013 waren dat er nog 17. Het aantal overvallen daalde in 2013 met 18% ten opzichte van 2012, de straatroven daalden met 12% en er waren 5% minder woninginbraken.

Doelstellingen gehaald

Op het gebied van kinderporno leverde de politie 563 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie (doelstelling was 546). Voor cybercrime werd de doelstelling van 15 opsporingsonderzoeken gehaald. Er werden 60% meer zaken van dierenmishandeling bij het Openbaar Ministerie aangeleverd. Het oplossingspercentage van de overvallen viel echter tegen. De doelstelling van 36% werd niet gehaald; hij bleef steken op 34%.

Korpschef Gerard Bouman is trots op de cijfers, maar tekent direct aan dat elke woninginbraak of straatroof er nog één te veel is. ‘Wat wij als politie en overheid willen, is een veilige buurt voor bewoners en ondernemers. Ik ben erg tevreden met wat wij in 2013 bereikt hebben, maar u mag van ons verwachten dat wij ons – samen met partners en burgers – blijven inspannen om nóg betere resultaten te behalen.’

Organisatie

In 2013 werden 10.339 klachten tegen de politie ingediend. De meeste klachten gingen over hoe mensen zich behandeld voelden door de politie. Als het vermoeden bestaat dat een politieagent buiten zijn boekje gaat, wordt een intern onderzoek gestart. Al jaren ligt het aantal interne onderzoeken op hetzelfde niveau. In 2013 leidden deze onderzoeken 146 keer tot (voorwaardelijk) ontslag.

Mentale weerbaarheid

Het ziekteverzuim onder politiemedewerkers steeg in 2013 licht naar 5,7% (2012: 5,4%). De regelmatige confrontatie met zware incidenten of persoonlijke bedreigingen heeft impact op de mentale weerbaarheid van een politieagent. Daarom is het programma Versterking Professionele Weerbaarheid dat helpt de weerbaarheid en het vakmanschap van medewerkers te versterken en hun inzetbaarheid te vergroten. Eind 2012 hadden 11.500 politiemensen deze training gevolgd. Dat is bijna veertig procent van de doelgroep. Medewerkers die na een traumatische ervaring moeite hebben om de draad weer op te pakken, kunnen sinds 2013 door een onafhankelijke commissie van deskundigen laten beoordelen of hun posttraumatische stressstoornis (PTSS) als beroepsziekte wordt erkend.

Over Content Editor S .

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top