donderdag, juni 27, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Een lichtplan voor uw horecazaak
Een lichtplan voor uw horecazaak

Een lichtplan voor uw horecazaak

  • Nederland
  • Een lichtplan is belangrijk om extra sfeer aan te brengen in je horecazaak. Er zijn verschillende aspecten die nodig zijn om de gasten een aangename sfeer te bezorgen.
  • cafe-984275_640
  • Fagerhult
  • http://www.fagerhult.com/nl/
  • davey@wetalkseo.nl

Om de sfeer in je horecazaak te verhogen ben je niet alleen afhankelijk van de aankleding, de mensen die er werken en het publiek dat je trekt. Een prettige sfeer in een horecagelegenheid wordt mede bepaald door het licht. Je kunt zelf een lichtplan maken door er een eigen draai aan te geven of je kan professioneel worden begeleid door een bedrijf dat speciaal voor jou een lichtplan op maat maakt, zodat alles precies is afgestemd. Hier zijn veel onderzoeken naar gedaan dat licht echt een verschil maakt om meer bezoekers te trekken naar jouw horecazaak.

Opzet van een lichtplan

Bij een lichtplan wordt er een plattegrond gebruikt van de ruimte(s) om een indeling te maken over de plaatsing van de lampen. Ook de ramen en de deuren worden meegeteld, want overdag hoef je in de buurt bij de ramen de verlichting niet direct te gebruiken. Dit scheelt dan ook weer in de kosten.

Er wordt ook gekeken naar de functie van de ruimte, staat er een bar, eettafels, plek om te loungen, zithoek, enzovoort.
Er wordt eerst gekeken naar de basisverlichting, die zorgt voor de algehele verlichting in de zaak. Dit zijn vaak lampen die alle richtingen op schijnen om de ruimte schaduwvrij te verlichten. Alleen basisverlichting gebruiken om de zaak te verlichten is geen goed idee aangezien dit alleen het functionele aspect benadrukt.

Accentverlichting

De volgende stap die je doorloopt is het plaatsen van accentverlichting. Hier worden de details aangebracht op de muren of meubilair. Heeft u schilderijen of foto’s hangen, dan legt u met accentverlichting extra nadruk op deze attributen. Leidt de aandacht van uw gasten naar deze stukken om ze een aangenaam gevoel te geven. Wanneer u accentverlichting gebruikt voor meubilair of wilt u meer detail aanbrengen op bepaalde plaatsen kunt u mooie contrasten aanbrengen tussen de lichte en donkere delen van de ruimte.

Sfeerverlichting

Als laatste wordt de sfeerverlichting ingedeeld, dit kan in de vorm van verschillende armaturen met lampen erin of ledstrips achter bepaalde delen van het meubilair en stoelen of banken. Alleen verlichting geeft dan niet de finishing touch. Mooie lampen in de ruimte kunnen ook sfeerverhogend werken. Ze kunnen donkere of saaie hoeken prima opvullen of een grote lamp die midden in de zaak hangt of staat kan ook de aandacht afleiden.

Domotica en lichtaansturing

U kunt eenvoudigweg de lampen aan of uit zetten, als u de juiste sfeer wilt creëren dan kunt het beste gaan voor dimmers. Bij sommige dimmers heb je een stand waardoor de laatste instelling wordt herinnerd. Dit is fijn, want dan heeft u altijd de juiste horeca verlichting voor als het donker word. Verder zijn dimmers handig voor als het overdag ineens een stuk donkerder wordt en u wilt het licht gebruiken om toch het functionele aspect van de lichten te behouden.

Led verlichting

De laatste paar jaren heeft led verlichting zijn intrede gedaan. In de beginfase was led vooral te fel, onhandig en duur. Inmiddels is led verlichting in allerlei soorten maten en kleuren te vinden. Ook zijn led lampen te dimmen, zodat u de lichtsterkte aan kan passen. Het is nu zelfs zo dat led lampen veelzijdiger zijn dan de ouderwetse gloeilampen, ze kunnen op allerlei plaatsen worden gehangen of neergezet, ze zijn smal en passen in allerlei soorten armaturen.

Over sannevermeulen

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top