zondag, november 19, 2017
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Een van de grootste bouwprojecten voor de komende jaren
Een van de grootste bouwprojecten voor de komende jaren

Een van de grootste bouwprojecten voor de komende jaren

  • Nederland
  • Met het gunnen van de nieuwbouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk aan het TBI-consortium is een van de grootste Nederlandse bouwprojecten voor de komende jaren een feit.
  • Croon Elektrotechniek B.V.
  • http://www.croon.nl
  • info@croon.nl

Het project is niet alleen bijzonder door zijn grootte. Het gebouw wordt opgeleverd met een uniek concept: in het ontwerp is een dubbelwandige gevel voorzien met een onderlinge afstand van 8 meter. Ook op het terrein van de bouwplaatsinrichting worden creatieve oplossingen gevraagd van de TBI-ondernemingen.

Het EPO is de grootste internationale instelling in Nederland, met 3.000 werknemers. De nieuwbouw van 80.000 vierkante meter gaat circa 1.750 medewerkers huisvesten. Een consortium van vier TBI-ondernemingen won de internationale competitie: J.P. van Eesteren (bouw), HEVO (tender/projectmanagement), Croon (elektrotechnische installaties) en Wolter & Dros (werktuigbouwkundige installaties). ‘Voor die samenwerking is gekozen omdat het European Patent Office de opdracht als ‘design and construct’ in de markt heeft gezet. Door de integraliteit van het project zijn we van meet af aan met elkaar opgetrokken. Zo kunnen we optimaal gebruikmaken van de toegevoegde waarde die samenwerking tussen bouw en installatietechniek biedt’, zegt projectleider Ronald Elshout van J.P. van Eesteren.

Grote waterpartij tilt gebouw op

Het gebouw wordt uitgevoerd met een staalconstructie en veel glas, naar een ontwerp van de gerenommeerde architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt de constructie te worden opgetild door de omgeving. Medewerkers en bezoekers lijken door ‘het water’ de entree van het nieuwe gebouw binnen te wandelen, doordat de entree lager is gesitueerd dan het wateroppervlak.

Integraliteit generator voor innovatie

De integrale samenwerking heeft tot een aantal opmerkelijke innovaties geleid op het gebied van klimaatbeheersing, verlichting, akoestiek en duurzaam energiegebruik. Deze worden toegepast met de unieke dubbele gevel aan de zuidzijde die op circa 8 meter afstand van de eigenlijke gevel wordt gebouwd. Zo wordt in de gevel een binnentuin gecreëerd die zorgt voor natuurlijke ventilatie. Aan de noordzijde is vooral de reflectie van de watermassa op de gevel zichtbaar. Daglicht dat door het water wordt geflecteerd, wordt via de gevel opgevangen en gedoseerd doorgelaten. Voor warmte en koeling maakt het kantoor gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtepompen. De EPC-waarde ligt daarmee op circa 30% onder de normen van het Bouwbesluit.

Geen ruimte op de bouwplaats

De bouw stelt de TBI-ondernemingen voor uitdagingen. Het gebouw wordt gesitueerd op een kavel naast het bestaande kantoor van het EPO. Elshout: Daarom blijft er bijna geen ruimte meer op de bouwplaats. We gaan veel met prefab werken. De planning is gebaseerd op een heel korte bouwtijd om de bouwplaatskosten te minimaliseren en de overlast voor medewerkers en bezoekers van het Bureau te beperken.’

Momenteel vinden de laatste besprekingen plaats in het kader van de design and construct-overeenkomst. De verwachting is dat de TBI-ondernemingen in 2014 een begin kunnen maken met de bouw van het hoofdkantoor. Het totale project neemt vijf jaar in beslag.

Over het TBI-consortium

J.P. van Eesteren, Wolter & Dros, Croon en HEVO zijn onderdeel van TBI-holdings. De vier ondernemingen zijn zowel complementair op het gebied van diverse disciplines (bouw, elektrotechniek, werktuigbouwkunde en projectmanagement) als op het gebied van het totale proces (DBMFO). Wij werken samen op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen en transparantie. Onze integrale aanpak zorgt ervoor dat we ook financieel efficiënt samenwerken voor het beste resultaat.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top