vrijdag, januari 18, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Een zomers feest van klanken bij het Ridderkerks Symfonieorkest
Een zomers feest van klanken bij het Ridderkerks Symfonieorkest

Een zomers feest van klanken bij het Ridderkerks Symfonieorkest

  • Nederland
  • Vanaf de allereerste tonen was het duidelijk dat de musici van het Ridderkerks Symfonieorkest zich zeer betrokken voelden bij de muziek die werd uitgevoerd op zaterdag 31 mei in de Opstandingskerk te Ridderkerk, het concert waarmee het seizoen werd afgesloten. Onder leiding van dirigent Marcel Geraeds werd een afwisselend programma gepresenteerd.
  • image001
  • Ridderkerks Symfonieorkest
  • info@ridderkerkssymfonieorkest.nl

Er werd geopend met de Ouverture uit Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart. Deze opera, de eerste van de drie grote opera’s van Mozart, gaat over een hectische dag uit het leven van Figaro, namelijk zijn trouwdag vol komische intriges. De muziek van de ouverture is vanaf de eerste maten alopzwepend. Er is geen moment rust of stilhouden. Er werd met veel plezier en energie gespeeld. Eenovertuigende start van het programma.

Img_9159Hierna volgde een werk met een geheel andere sfeer, Ma Mere l’Oye van M. Ravel. Deze Franse muziek uit de romantische periode verklankt de sprookjes van Moeder de Gans. Het is milde muziek met een krachtige kern, waarin Ravel nieuwe kleuren laat horen. Het orkest bracht de verschillende sprookjes beeldend. Het eerste stuk, Doornroosje, mooi mysterieus. Klein Duimpje, daarna, steviger met een andere sfeer. Het derde stuk, over de lelijke heks, weer een sfeerwisseling, die het orkest uitstekend liet uitkomen, het vileine van de heks was goed te horen. Het gesprek tussen Belle en het Beest (fraai vertolkt door de contrafagot) was weer wat dromeriger en het laatste deeltje, de toverachtige tuin, prachtig beeldend gespeeld.

Als derde, de niet erg bekende Symfonie nr.1 in Es groot, opus 2. van C. Saint-Saëns. Een plezierige verrassing, dit werk uit de begintijd van de Romantiek, geschreven toen de componist achttien jaar oud was. Het bleek een stuk wat het orkest zeer goed ligt. Het eerste deel, Adagio, klonk gewoon erg mooi. Deel twee, een soort mars, krachtig gespeeld, maar tegelijkertijd charmant. In het derde deel, Adagio, een zangerig stuk, waren de mooie lange lijnen goed te horen. En de vonken spatten eraf in de Finale. Het hele werk werd gedisciplineerd en bijzonder alert gespeeld. Na al dit moois kwam er nog een toetje, zoals dirigent Marcel Geraeds het noemde: de Slavische Dans nr. 8 van A. Dvorák, opzwepend en meeslepend gespeeld. Het was een feestelijk besluit van dit zomerse concert, waarover orkest en dirigent ongetwijfeld tevreden mogen zijn.

Uit het langdurige applaus bleek dat het publiek genoten had van een fantastische, muzikale avond. Na afloop kon men nog wat napraten hierover onder het genot van een drankje en lekkere eigengemaakte hapjes.

Over Content Editor U

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top