donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Immigratie / Eendagstoets bij tweede of volgende asielaanvraag
Eendagstoets bij tweede of volgende asielaanvraag

Eendagstoets bij tweede of volgende asielaanvraag

  • Nederland
  • Vanaf 1 januari 2014 moeten asielzoekers die een tweede of volgende asielaanvraag willen indienen, dit eerst schriftelijk melden bij de IND. De asielzoeker ontvangt vervolgens een uitnodiging om zich op een specifieke dag en tijd te melden bij een IND-aanmeldcentrum voor het indienen van de asiel-vervolgaanvraag. Zo kan de IND de behandeling van deze asiel-vervolgaanvragen voorbereiden en duurt de eigenlijke procedure, waarbij de asielzoeker in of nabij een IND-aanmeldcentrum moet verblijven, in de meeste gevallen slechts drie dagen.
  • Immigratie- en Naturalisatiedienst
  • http://www.ind.nl
  • info@ind.nl
  • https://ind.nl//organisatie/nieuws/Paginas/eendagstoets-bij-tweede-of-volgende-asielaanvraag.aspx

Voor de schriftelijke aanmelding vult de asielzoeker samen met zijn advocaat het formulier Kennisgeving Tweede of Volgende Asielaanvraag in. In dit formulier staat vermeld welke documenten en bewijsmiddelen moeten worden meegezonden. Nadat de IND het formulier heeft ontvangen en op volledigheid heeft beoordeeld, ontvangt de asielzoeker een uitnodiging om de asielaanvraag op een IND aanmeldcentrum in te dienen.

De asielzoeker meldt zich op de afgesproken dag bij het IND aanmeldcentrum. Hier wordt zijn identiteit gecontroleerd en ondertekent hij de officiële asielaanvraag. Vervolgens heeft de asielzoeker een gesprek met een IND-medewerker over de nieuwe feiten en omstandigheden die de reden vormen voor het opnieuw indienen van een asielaanvraag. Diezelfde dag ontvangt de asielzoeker de (voorgenomen) beslissing van de IND; vandaar de naam eendagstoets. Als de beslissing negatief is (de asielaanvraag wordt afgewezen) kan de asielzoeker de volgende dag de beslissing bespreken met zijn advocaat en een zienswijze (formele reactie op de beslissing) indienen bij de IND. Op de derde dag neemt de IND dan de definitieve beslissing. Als tijdens de procedure blijkt dat de IND nader onderzoek moet doen om een beslissing te kunnen nemen, zal de aanvraag verder worden behandeld in de Algemene of Verlengde Asielprocedure.

Het kabinet wil sneller duidelijkheid geven aan vreemdelingen die in Nederland willen verblijven door kortere en duidelijke toelatingsprocedures. Zo weten vreemdelingen sneller waar zij aan toe zijn -terugkeren of integreren- en wordt voorkomen dat zij jarenlang in onzekerheid leven, zonder volledig mee te kunnen doen in de maatschappij. Ook worden maatregelen ingevoerd die het onnodig stapelen van procedures, enkel om het verblijf in Nederland te verlengen, voorkomen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top