zondag, december 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Gezondheid & Schoonheid / Eerste glutenvrije restaurant een feit
Eerste glutenvrije restaurant een feit

Eerste glutenvrije restaurant een feit

  • Nederland
  • Door het toevoegen van glutenvrije BetterBagels op de menukaart is nu restaurant de Ziende 100% glutenvrij.
  • Glutenvrij - belegd
  • Betterbagels
  • www.BetterBagels.nl
  • info@BetterBagels.nl
  • Over hotel-restaurant de Ziende: Hotel - Restaurant de Ziende is prachtig gelegen aan de rand van de Nieuwkoopse Plassen, midden in het Groene Hart. Het zou zomaar kunnen dat u ons al fietsend, wandelend of varend ontdekt. Vanaf ons zonnige terras heeft u een prachtig uitzicht over het natuurgebied. U kunt bij ons voor van alles terecht. Van een kopje koffie, smakelijke lunch, borrel tot een heerlijk diner. Wij verrassen u graag. Met regelmaat vernieuwen wij onze menukaart. U vindt hierop gerechten die voornamelijk bereid zijn met eerlijke, biologische en streekproducten. Onze keuken kan moeiteloos rekening houden met allergenen of dieet wensen. Als enige restaurant in Nederland bieden wij zelfs een geheel glutenvrije kaart. Bent u benieuwd naar onze huidige menukaart, neem gerust een kijkje op onze website. We verwelkomen u graag in Hotel – Restaurant De Ziende. Voor meer informatie: Martijn Kempen Hotel-restaurant de Ziende Zuideinde 6, 2421 AH Nieuwkoop http://www.hotel-restaurantdeziende.nl 06 - 34 48 07 80 martijn@deziende.com Over BetterBagels: In het hartje van Leiden, om precies te zijn op de Lange Mare, vind je de BetterBagels Bakery waar de lekkerste bagels gemaakt worden. BetterBagels worden uitsluitend van eerlijke (zoveel mogelijk biologische) ingrediënten gemaakt, volgens het traditionele New York proces. Dat betekent dat de productie minimaal 12 uur duurt, waardoor het deeg veel smaak kan ontwikkelen, en dat de bagel wordt gekookt voordat hij wordt gebakken. Dit geeft de bagel zijn aparte ‘bite’. Al drie jaar op rij zijn BetterBagels in de prijzen gevallen bij de verkiezing van het ‘Lekkerste broodje van Leiden’. Daarnaast worden in deze bakkerij ook de lekkerste glutenvrije broodjes gemaakt. Deze zijn geschikt voor mensen met coeliakie en zijn tevens vrij van de 14 meest voorkomende allergenen. Wij zijn de enige ambachtelijke bagelbakkerij in zijn soort in Nederland. Door de open bakkerij kun je ook nog eens zien hoe de bagels worden gemaakt. Voor meer informatie: Frank Zweerus BetterBagels Bakery Frank Zweerus Lange Mare 96, 2312 GT Leiden http://www.betterbagels.nl 06 – 48 44 47 14 info@betterbagels.nl
  • Glutenvrij - op papier

Het eerste glutenvrije hotel-restaurant van Nederland is een feit. Martijn Kempen, eigenaar van hotel-restaurant de Ziende, heeft zijn zaak recentelijk volledig aangepast om dit voor elkaar te krijgen. De hele menukaart is doorgenomen en overal zijn producten die gluten bevatten vervangen door alternatieven zonder gluten, die minstens net zo lekker zijn. “Voor het grootste gedeelte van onze kaart hadden we dit al voor elkaar, maar alleen een echt lekker broodje bleek moeilijk te vinden. Met de broodjes van BetterBagels is nu dit laatste puzzelstukje compleet en kunnen we zeggen dat we het eerste hotel-restaurant zijn in Nederland dat 100% glutenvrij is.” aldus Martijn.

Hotelier Martijn wil dat gasten die last hebben van het eten van gluten eindelijk een keer zorgeloos kunnen genieten. “Het moet echter niet ten koste gaan van de smaak en kwaliteit. Andere gasten, die niet noodzakelijk glutenvrij hoeven te eten, moeten ook gewoon van een heerlijke maaltijd kunnen genieten, zonder het gevoel te hebben daar iets voor te moeten laten.” legt Martijn uit. “We hebben de afgelopen maanden heel veel glutenvrij brood geprobeerd en de glutenvrije BetterBagels staken er met kop en schouders bovenuit.”

De moeilijkheid bij het bakken is dat dezelfde gluten, die ervoor zorgen dat deze groep mensen ziek wordt, er ook voor zorgen dat brood goed rijst, en luchtig en elastisch wordt. Daarom is het bakken van een lekker glutenvrij broodje nog niet eenvoudig. “In onze BetterBagels Bakery maakt al enkele jaren glutenvrije bagels voor gebruik in onze eigen lunchroom in Leiden. Ondertussen leveren we ze ook aan andere horecagelegenheden.” zegt Frank Zweerus eigenaar van BetterBagels. Hij vervolgt: “We produceren onze glutenvrije producten gescheiden van onze gewone bagels en verpakken ze per stuk, direct na productie. Op die manier voorkomen we dat ze later alsnog met gluten ‘besmet’ kunnen worden. We leveren gewoonlijk onze glutenvrije BetterBagels inclusief een ‘glutenvrij protocol’ aan horecazaken. Dit protocol beschrijft hoe de glutenvrije broodjes klaar gemaakt moeten worden, om te kunnen garanderen dat ze ook daadwerkelijk glutenvrij zijn.”

Frank: “Ik vind de visie van Martijn erg goed. Het werkelijke probleem voor mensen met coeliakie is namelijk de kans op ‘kruisbesmetting’. Dit gebeurt als iemand in de keuken of de bediening niet goed oplet en onbewust het eten alsnog met gluten ‘besmet’. Dit kan eenvoudig gebeuren door een mes te gebruiken waarmee eerder een ‘gewone’ boterham is gesmeerd of als handen worden afgeveegd aan een schort waar tarwebloem op zit. Bij de Ziende is dit uitgesloten omdat er helemaal geen gluten-houdende producten op de kaart staan. Dit geeft gasten de rust om gewoonweg van de maaltijd te genieten. Daarnaast is het allemaal zo lekker dat de rest van de gasten de gluten zeker niet missen.”

Martijn en Frank hebben beiden persoonlijke motieven om zich in te zetten voor glutenvrije producten. Waar Martijn zelf al sinds zijn geboorte geen gluten kan verdragen, zijn er bij Frank twee gezinsleden die al sinds enkele jaren weten dat ze slecht tegen gluten kunnen. “Het is mooi dat onze wegen elkaar kruisen en dat ik mijn bescheiden bijdrage kan leveren aan deze lang gekoesterde droom van Martijn. Ik weet zeker dat veel mensen hier nu eindelijk met een gerust hart glutenvrij kunnen eten. Kruisbesmetting is bij de Ziende ten slotte uitgesloten.” aldus Frank.

Wat zijn gluten en wat is coeliakie?

Gluten is een groep eiwitten die je tegenkomt in bepaalde granen. Onder andere in tarwe, spelt, rogge en gerst. Niet alleen worden deze granen meestal gebruikt bij het bakken van bijvoorbeeld brood, taart, cake en koekjes, maar wat minder mensen weten is dat ze ook vaak als bindmiddel in soepen, sauzen en zelfs in drankjes zitten. Glutenvrij buiten de deur eten is daarmee niet altijd eenvoudig en zeker niet zonder zorgen. Als je weet dat mensen met coeliakie (spreek uit seuliakie) van een enkele ‘gewone’ broodkruimel al ernstige klachten kunnen hebben, begrijp je direct waarom. Coeliakie is een chronische darmaandoening waar mensen met een aangeboren glutenintolerantie last van hebben. Mensen met coeliakie moeten daarom levenslang een gliadinevrij (in de spreektaal glutenvrij) dieet volgen. Bij een onaangepast dieet leidt coeliakie namelijk tot een beschadiging van het darmslijmvlies waardoor de darmen slecht in staat zijn om voedingsstoffen op te nemen, met alle gevolgen van dien. De schattingen lopen wat uiteen, maar vermoedelijk kan ongeveer 10% van de mensen niet goed tegen gluten.

Over FrZwe

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top