donderdag, januari 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Eerste land Marker Wadden boven water
Eerste land Marker Wadden boven water

Eerste land Marker Wadden boven water

  • Nederland
  • De kaart van Nederland verandert: woensdag 11 mei wordt het eerste eiland van de Marker Wadden zichtbaar.
  • Rijkswaterstaat
  • www.rijkswaterstaat.nl
  • info@rijkswaterstaat.nl
  • http://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2016/05/eerste-land-marker-wadden-boven-water.aspx

Daarmee is door Natuurmonumenten in samenwerking met Rijkswaterstaat een belangrijke stap gezet in de aanleg van een nieuwe eilandengroep om de natuur in het Markermeer te herstellen. De Marker Wadden worden een thuis voor planten en dieren, maar ook een plek waar natuurliefhebbers genieten van de rust en weidsheid van het Markermeer.

Hoe bouw je een natuureiland?

Baggerschip Edax van Boskalis is sinds begin mei 24 uur per dag bezig met het opspuiten van het eerste eiland van de Marker Wadden. Hiervoor wordt slib uit het Markermeergebruikt, een innovatieve techniek voor de waterbouwsector. ‘Op deze manier kunnen we bouwen met slib, een materiaal dat anders vooral problemen veroorzaakt’, vertelt projectleider Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. De Edax transporteert slib, klei en zand via een lange leiding naar de plek van het eerste eiland. Daar rijpt het materiaal en klinkt het in. Dit proces wordt een aantal keren herhaald om een stevige basis te creëren. Posthoorn: ‘Zo creëren we een robuust natuurgebied in het hart van Nederland, waar bedreigde planten en dieren én natuurliefhebbers van profiteren.’

Eiland voor natuur en mensen

De eerste fase van de Marker Wadden ligt op een afstand van ongeveer vier kilometer vanaf de Houtribdijk, de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Op het eiland ontstaat straks een landschap met slikken, rietvelden en stukken open water die rijk zijn aan waterplanten, vissen en vogels. Ook komen er een haven en een zandstrand voor bezoekers. Boswachter Andre Donker: ‘Bij de aanleg en inrichting van het eiland wordt de balans gezocht tussen rustgebieden voor vogels en natuurbeleving voor bezoekers. Met een oppervlakte van 300 ha is er genoeg ruimte voor recreatie en natuur.’ De basis van het eerste eiland wordt in de loop van dit jaar afgerond en in 2018 is het helemaal ingericht voor bezoekers.

Over Marker Wadden

Marken Wadden is een uniek project voor de aanleg van een serie natuureilanden in het Markermeer. Het ontwerp pakt het slibprobleem aan en verrijkt het Markermeer met natuurlijke oevers. Zo kan er weer een gezond evenwicht ontstaan waar dieren en planten in het Markermeer zich goed kunnen ontwikkelen. Ook voor de economie vormt de Marker Wadden een belangrijke impuls. Zo nemen de recreatiemogelijkheden in het meer toe en is bouwen met slib een innovatieve techniek die over de hele wereld toepasbaar is.

Samenwerking

Het project Marker Wadden kan worden gerealiseerd door een samenwerking tussen publieke en private partijen, in het bijzonder Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij (vanuit het Droomfonds) hebben geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de nieuwe eilandengroep. Hiervan wordt het eerste eiland aangelegd, voor het realiseren van het totale ontwerp zijn nog meer financiële middelen nodig.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top