vrijdag, oktober 23, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Eerste plekken voor Europees Cultureel Erfgoed bekendgemaakt
Eerste plekken voor Europees Cultureel Erfgoed bekendgemaakt

Eerste plekken voor Europees Cultureel Erfgoed bekendgemaakt

  • Europa
  • Vandaag werden de eerste vier locaties bekendgemaakt die het nieuwe Europees erfgoedlabel krijgen. Zij werden gekozen door een onafhankelijke jury, die door de Europese Commissie is ingesteld. De vier locaties zijn: het archeologische park Carnuntum, een gereconstrueerde Romeinse wijk in Bad Deutsch-Altenburg, Oostenrijk; het middeleeuwse grote gildehuis in Tallinn, Estland; het honderd jaar oude Vredespaleis in Den Haag; en Kamp Westerbork, het nabij Hooghalen gelegen doorvoerkamp uit de Tweede Wereldoorlog.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjf4gvjfuezw/nieuws/eerste_plekken_voor_europees_cultureel?ctx=vha9ep8hntnf&tab=0

Het label is bedoeld om locaties onder de aandacht te brengen die een belangrijke rol in de geschiedenis, cultuur en ontwikkeling van de Europese Unie hebben gespeeld en om door middel van voorlichtings- en onderwijsactiviteiten te wijzen op de Europese dimensie ervan. Uiteindelijk moet het Europees erfgoedlabel mensen meer het gevoel geven bij de Europese Unie te horen. De Commissie zal het label in januari 2014 officieel aan de locaties toekennen.

Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor cultuur, zei hierover: “Ik feliciteer de locaties die als eerste het nieuwe Europees erfgoedlabel krijgen. Volgens mij kan dit initiatief uitgroeien tot een van de succesvolste en populairste regelingen van de EU. Het heeft een sterke educatieve waarde voor met name jongeren, die meer inzicht in de geschiedenis van de Europese Unie zullen krijgen aangezien het label aan symbolische locaties wordt toegekend. Wij kijken ernaar uit de komende jaren nog meer aanvragen van buitengewone locaties te ontvangen.”

Volgens het oprichtingsbesluit, en de daarin vastgestelde criteria , mochten in 2013 vijf EU-landen (Denemarken, Estland, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk) locaties voordragen. In totaal droegen zij negen locaties 1 voor. Een Europese jury, bestaande uit 13 onafhankelijke cultuurdeskundigen, beoordeelde vervolgens of de aanvragen aan de overeengekomen criteria voldeden, waarbij met name gekeken werd naar de Europese dimensie van de locatie, de voorgestelde activiteiten om de Europese dimensie te onderstrepen en het degelijke beheer van de locatie om de aandacht van het publiek te trekken.

In 2014 mogen nog eens 18 lidstaten (België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje en Tsjechië) locaties voordragen. Finland, Ierland, Kroatië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden doen voorlopig niet aan het initiatief mee, maar kunnen zich er eventueel later bij aansluiten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top