maandag, oktober 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Effecten gedragstherapie op geest èn lichaam
Effecten gedragstherapie op geest èn lichaam

Effecten gedragstherapie op geest èn lichaam

  • Nederland
  • Crohn en Colitis Ulcerosa Fonds steunt onderzoek Erasmus MC.
  • Crohn en Colitis Ulcerosa Fonds
  • http://www.ccufonds.nl
  • jengel@ccufonds.nl

Erasmus MC start een innovatief onderzoek op het gebied van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het onderzoek richt zich op zowel de geestelijke als lichamelijke effecten van cognitieve gedragstherapie op deze zogenaamde Inflammatory Bowel Diseases (IBD). Aangenomen wordt, dat een betere geestelijke gesteldheid direct effect heeft op de lichamelijke gesteldheid.

Patiënten voelen zich niet alleen beter, maar zijn ook minder ziek. Het CCUFonds subsidieert het onderzoek. Inflammatoire darmziekten (IBD) zijn niet te genezen en veroorzaken nare klachten zoals diarree, buikpijn en slechte eetlust. Veel van de patiënten zijn tussen de 12 en 18 jaar wanneer zij de ziekte krijgen. Juist in deze belangrijke levensperiode hebben zij door hun ziekte een duidelijke verminderde kwaliteit van leven. Er is vaak schoolverzuim en de ziekte kan op onverwachte momenten gaan opspelen waardoor de jongere in een sociaal isolement komt.

Levenslang zijn medicijnen nodig en desondanks kan de ziekte bij veel van de jonge patiënten steeds weer opvlammen. IBD komt ook bij volwassenen voor. Als iemand al voor zijn 18e jaar ziek wordt, is de ziekte ernstiger dan wanneer iemand op latere leeftijd IBD krijgt. Wanneer de ziekte een ernstig beloop heeft, ontstaan complicaties waardoor één of meerdere operaties nodig zijn. Het is dus heel belangrijk dat de kinderen en jongeren op de allerbeste manier behandeld worden, om te voorkomen dat de ziekte ernstiger wordt. Veel patiënten herkennen dat emotionele stress invloed heeft op het beloop van de ziekte. Stress is vaak een aanleiding voor een opvlamming.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het behandelen van depressie ook op de ziekte zelf een gunstig effect heeft. Het Erasmus MC gaat nu voor het eerst onderzoeken of het voorkomen van emotionele stress ook opvlammingen voorkomt. Dr. Hankje Escher (kinderarts maag, darm, leverziekten) en Dr. Lisbeth  Utens (spycholoog), Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis leiden het onderzoek. Escher: “Als je zowel lichaam als geest behandelt, in plaats van alleen het lichaam zoals we nu doen, wordt de ziekte dan minder ernstig? Hebben de jongeren dan minder medicijnen nodig? Zijn er minder ziekenhuisopnames nodig? Bij wie heeft deze therapie wel effect, en bij wie niet?”

Eerst worden alle patiënten van 10 tot 20 jaar in het Erasmus MC gescreend op hun geestelijke gesteldheid. Escher: “Wanneer een jongere ernstige angstige of depressieve gevoelens heeft, krijgt hij of zij natuurlijk direct de behandeling die daarvoor nodig is. De meeste jongeren zijn gelukkig niet ernstig angstig of depressief, maar kunnen wel lijden aan emotionele stress. Van deze groep jongeren gaan we de ene helft speciale gedragstherapie geven, en de andere helft niet. Wie de behandeling krijgt, wordt bepaald door middel van loting.” Tijdens de studie krijgen alle patiënten de medische behandeling die ze nodig hebben, en wordt speciaal gelet op het aantal opvlammingen dat optreedt gedurende de 12 maanden durende studie. Escher: “Wanneer inderdaad blijkt dat de gedragstherapie helpt, willen we een psycholoog standaard in ons behandelteam gaan opnemen.

Bovendien kunnen we de patiënten die vooral baat hebben bij deze behandeling, een therapie “op maat” aanbieden. Op deze manier kunnen we de kinderen en jongeren met deze levenslange ziektes de allerbeste behandeling en de beste toekomst geven.” Het CCUFonds steunt het onderzoek en zal de komende periode starten met een bewustwordingscampagne op scholen.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top