woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Efteling wil btw-tarief voor parkeren naar 6%
Efteling wil btw-tarief voor parkeren naar 6%

Efteling wil btw-tarief voor parkeren naar 6%

  • Nederland
  • De Efteling wil dat het btw-tarief voor het parkeren van 21% naar 6% gaat.
  • EZ Park
  • http://ezpark.nl/
  • info@ezpark.nl

Voor de toegangskaartjes naar de Efteling geldt een btw-tarief van 6%, maar voor het parkeren geldt een tarief van 21%. De Efteling is van mening dat dit niet juist is, omdat de parkeergelegenheid onlosmakelijk verbonden is met een bezoek aan het park. De Efteling wil geen parkeergarage bouwen, het is gewoon een parkeerterreien. De Belastingdienst is het echter niet eens met een btw-tarief van 6%. Om die reden is de Efteling naar de rechter gestapt. Tot op heden is dit nog zonder resultaat.

Pretparken zijn een eerste levensbehoefte
Tien jaar geleden is bepaald dat pretparken, dierentuinen en natuurparken in het 6% btw-tarief vallen. Dit geldt dus als eerste levensbehoefte. Echter geldt dit dus niet voor het parkeergeld. De Hoge Raad stelde dat het bieden van parkeergelegenheid een op zichzelf staande dienst is, die niet geleverd wordt als uitbater van het pretpark.

Opnieuw naar de rechter
De Efteling is nu opnieuw naar de rechter gestapt omdat er de laatste jaren meer vergelijkbare gevallen waren. In twee van deze zaken heeft de rechter geoordeeld dat het btw-tarief naar 6% moest gaan. Dit zou de Efteling honderdduizenden euro’s per jaar besparen. Hierdoor kan het parkeertarief langer gelijk blijven.

Natuurpark De Hoge Veluwe
In 2014 heeft Natuurpark De Hoge Veluwe bij de rechter aangeklopt omdat de Belastingdienst had geweigerd om het verlaagde btw-tarief toe te passen voor de parkeerinkomsten. Het natuurpark heeft in deze zaak gelijk gekregen. Aanvullende diensten zoals parkeergelegenheid zijn op zichzelf geen doel voor de klant, maar een middel om de hoofdprestatie aantrekkelijker te maken. Daarom zou deze fiscaal hetzelfde behandeld moeten worden als de hoofdprestatie. De Belastingdienst is in beroep gegaan tegen deze uitspraak en heeft gewonnen. Zij gaven aan dat bezoekers die met de auto komen al weten dat ze hun auto tijdelijk ergens kwijt moeten. Dat is een behoefte op zich, en door hier in te voorzien levert het park een zelfstandige dienst.

Het geschil over btw-tarieven voor parkeren is niet uniek. Dit soort situaties doen zich vaker voor bij een combinatie van diensten met verschillende btw-tarieven.

Over Anette

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top