zondag, september 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / EIB investeert EUR 40 mln. in Nederlands fonds voor ontwikkelingsfinanciering
EIB investeert EUR 40 mln. in Nederlands fonds voor ontwikkelingsfinanciering

EIB investeert EUR 40 mln. in Nederlands fonds voor ontwikkelingsfinanciering

  • Internationale
  • De Europese Investeringsbank (EIB) heeft zich aangesloten bij The Currency Exchange Fund (TCX), een fonds dat zich richt op het beheersen van valuta- en renterisico’s in ontwikkelingslanden. De EIB investeert met als doel de derivaten van het fonds aan te wenden zodat kleine en middelgrote ondernemingen toegang krijgen tot langetermijnleningen in hun eigen valuta. Dit heeft met name betrekking op landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.
  • EIB
  • www.eib.org
  • press@eib.org

De EIB, de bank van de EU, en TCX kwamen vandaag een investering van EUR 40 miljoen in TCX overeen. In ruil daarvoor zal TCX minimaal hetzelfde bedrag in lokale valuta beschikbaar stellen aan de EIB en haar klanten. De focus zal hierbij liggen op projecten met een grote ontwikkelingsimpact en ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf (MKB) in de doelgebieden.

Momenteel worden langetermijninvesteringen door het MKB in grote delen van Afrika bemoeilijkt door de afwezigheid van langetermijnfinanciering in lokale valuta. Daardoor zijn bedrijven met financiering in Amerikaanse dollars of euro’s blootgesteld aan aanzienlijke valutarisico’s. Met de EIB als nieuwe investeerder zal de slagkracht van TCX toenemen en wordt financiering in lokale valuta mogelijk voor steeds meer lokale financiële instellingen, bedrijven en infrastructurele projecten. TCX biedt zogenaamde. cross currency swaps voor zowel internationale financiële instellingen als financiële instellingen in opkomende markten, zoals microfinancieringsinstellingen.

“De Europese Investeringsbank zet zich in voor de ontwikkeling van de private sector en het verbeteren van de toegang tot financiering. Door de band met TCX zullen investeringen door kleinere en middelgrote bedrijven in zeventien Afrikaanse landen bezuiden de Sahara, alsmede in opkomende markten over de hele wereld, verder toenemen. TCX levert al een aantal jaren een waardevolle bijdrage aan ontwikkelingsfinanciering en de EIB kijkt dan ook uit naar de samenwerking met TCX in de komende jaren”, aldus Pim van Ballekom, vice-president van de Europese Investeringsbank.

Ruurd Brouwer, bestuursvoorzitter van TCX: “Als TCX zijn we bijzonder verheugd dat we de Europese Investeringsbank als aandeelhouder mogen verwelkomen. We zien dit als een bevestiging van de keuze die de EIB heeft gemaakt om financiering in de eigen, lokale munt bereikbaar te maken voor het MKB in landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.. De noodzaak hiertoe wordt dagelijks zichtbaar in het huidige vluchtige economische klimaat, zelfs in Europa, waar de Zwitserse frank recent fors in waarde toenam. We zijn er trots op dat deze investering plaatsvindt op een moment dat TCX snel groeit en producten aanbiedt voor meer dan 80 exotische valuta’s waarvoor geen commerciële markt bestaat.”

Het aandelenbelang van de EIB in TCX zal worden gefinancierd onder de zogenaamde Impact Financing Envelope van de Investeringfaciliteit voor Afrika, de Caraïben en het Pacifische gebied (ACP), op basis van de verwachte ontwikkelingsimpact van deze investering.

De Europese Investeringsbank is een supranationale uitgever van obligaties met als kernvaluta’s de euro, de Amerikaanse dollar en het Britse pond. De EIB heeft in de laatste vijf jaar obligaties uitgegeven in 27 verschillende valuta’s van over de hele wereld.

Achtergrondinformatie:

De Europese Investeringsbank (EIB) is een instelling voor langlopende kredietverlening van de Europese Unie, en is eigendom van de EU-lidstaten. De EIB maakt langetermijnfinanciering beschikbaar voor deugdelijke investeringen, om zo bij te dragen aan EU-beleidsdoelstellingen.

The Currency Exchange Fund (TCX) is een financiële instelling die valutaderivaten aanbiedt in zowel opkomende markten als frontier markets. Het doel daarbij is om langetermijnleningen in lokale valuta te bevorderen en de marktrisico’s te reduceren die gepaard gaan currency mismatches.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top