woensdag, december 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / Energiebedrijven hoopvol na uitspraak EU-hof
Energiebedrijven hoopvol na uitspraak EU-hof

Energiebedrijven hoopvol na uitspraak EU-hof

  • Nederland
  • De energiebedrijven Delta en Eneco putten hoop uit de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg over de splitsing van hun onderneming. De uitspraak van het Hof komt erop neer dat splitsing in principe mag, maar dat het finale oordeel aan de Nederlandse rechter is.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vje3g2k680ym/nieuws/energiebedrijven_hoopvol_na_uitspraak_eu?ctx=vhsjd8w6pdvc

Delta en Eneco, de enige twee Nederlandse energiebedrijven die nog volledig in handen zijn van provincies en gemeenten, verzetten zich tegen de splitsing die in 2008 in wetgeving werd vastgelegd. De energiebedrijven moeten worden opgesplitst in een bedrijf dat de netten beheert en een commercieel bedrijf dat energie levert.

Hoewel de Nederlandse Staat in beginsel gelijk krijgt, laat het Hof ruimte aan de Nederlandse rechter om anders te beslissen. Daarvoor moet worden beoordeeld of de nagestreefde doelstellingen nog steeds gelden.,,Het had erger gekund”, zei de woordvoerder van Delta. ,,Wij zijn tevreden omdat de zaak terug is in Nederland. Hoewel de uitspraak van vandaag wederom geen definitief uitsluitsel geeft, zien wij de vervolgprocedures met vertrouwen tegemoet”, aldus Eneco.

Eneco en Delta stellen dat splitsing zeker in de huidige omstandigheden niet nodig is en nadelig uitpakt. Zij waarschuwen voor het verlies van werkgelegenheid en wijzen ook op de ambities van de Nederlandse overheid om de energievoorziening te verduurzamen. ,,Investeren in duurzame opwekking wordt een stuk lastiger als je niet kan beschikken over stabiele inkomsten uit het netwerk”, aldus de Eneco-woordvoerder.

De splitsingswet werd destijds ingevoerd om de concurrentie op de energiemarkt te bevorderen en om te voorkomen dat eventuele verliezen op de verkoop van gas en stroom ten koste zouden gaan van investeringen van de netwerken. Eneco, Delta en Essent verzetten zich, maar later werden Essent en Nuon toch gesplitst en verkocht aan respectievelijk het Duitse RWE en het Zweedse Vattenfall. De netwerken bleven in handen van de verkopende provincies en gemeenten.

Het is nu aan de Hoge Raad om de zaak in cassatie verder af te handelen. De Staat stelde cassatie in, nadat het gerechtshof in Den Haag in 2010 in het voordeel van de energiebedrijven had beslist. De Hoge Raad besloot vorig jaar februari het EU-hof om advies te vragen. Dat is er nu.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top