dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / EP: veiliger online betalingsverkeer en minder kosten voor betaalkaarten
EP: veiliger online betalingsverkeer en minder kosten voor betaalkaarten

EP: veiliger online betalingsverkeer en minder kosten voor betaalkaarten

  • Europa
  • De vergoedingen die banken aan winkeliers vragen voor het verwerken van de betalingen van consumenten worden aan banden gelegd. Het Parlement nam de nieuwe regelgeving donderdag aan. Diezelfde dag werden maatregelen aangenomen om online betalingsverkeer goedkoper en veiliger te maken en consumenten meer keuze te geven.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjimigv1ceva/nieuws/ep_veiliger_online_betalingsverkeer_en?ctx=vha4p1w4xtv3&tab=0

Volgens cijfers van de Europese Commissie zijn winkeliers jaarlijks ruim €10 miljard kwijt aan vergoedingen voor kaartbetalingen. Deze kosten zijn niet inzichtelijk voor kaartgebruikers. Daarnaast verschillen de tarieven per lidstaat, omdat deze niet wettelijk zijn vastgelegd maar door nationale mededingingsautoriteiten worden bepaald. Winkeliers betalen voor elke kaarttransactie en rekenen deze kosten door in de prijs van hun producten of diensten.

Servicekosten: limiet en duidelijkheid

De servicekosten die banken mogen vragen voor het verwerken van transacties onder programma’s zoals Visa en MasterCard worden gemaximeerd op 0,3% van de transactiewaarde voor creditcardtransacties, en 7 eurocent of 0,2% van de transactiewaarde (het laagste bedrag van de twee) wanneer een debet kaart gebruikt wordt.

Deze limieten gelden zowel voor binnenlandse- als grensoverschrijdende betalingen in de EU, en zouden een jaar na aanname van kracht worden. De lagere kosten moeten uiteindelijk leiden tot lagere prijzen voor kaartbetalers.

Veilig online betalen

Veiligheidsregels voor online betalingen, waarover het EP donderdag ook stemde, zouden worden aangepast om gelijke tred te houden met technische vooruitgang, marktontwikkelingen en het gestaag groeiend aantal online betalingen. Alle gebruikers van online betalingsdiensten krijgen daarnaast allemaal dezelfde rechten, waarvan ze op de hoogte moeten worden gesteld.
Persoonlijke informatie wordt onder de nieuwe regels beter beschermd, aangezien gebruikers een melding krijgen van de informatie, zoals een unieke “identifier”, die nodig is om de betaling te voltooien. Het zou verplicht worden om alle kosten, de uitvoeringstermijn, contactinformatie – en waar van toepassing wisselkoersen – duidelijk aan te geven.

Terugbetaling van ongeautoriseerde betalingen moet binnen 24 uur na ontdekking gebeuren. Bij illegaal gebruik van een verloren of gestolen betalingskaart kan de klant echter worden verplicht om tot maximaal €50 van de verliezen voor eigen rekening te nemen.

Minder kosten en meer keuze van betalingsdiensten

Instellingen die betalingsdiensten aanbieden hebben goedkeuring van een lidstaat nodig. Hiervoor moet men voldoen aan de beveiligingseisen uit de wetgeving en verzekerd zijn tegen diefstal. Lidstaten moeten een openbaar register voor dergelijke instellingen oprichten.

Online consumenten hebben verder het recht hebben om software of apparaten van een geautoriseerde derde partij naar keuze te gebruiken voor beveiligde betalingen, en hun betaling door deze aanbieder te laten uitvoeren zonder dat extra kosten in rekening worden gebracht.

Aanbieders van betalingsdiensten moeten op verzoek ook de werkelijke kosten van het verwerken van betalingen vrijgeven. Daarnaast moeten plafonds voor betalingsservicekosten worden vastgelegd in aankomende EU-regels voor kaartbetalingen, welke van toepassing zijn ongeacht het gebruikte betalingsapparaat of wijze van uitvoering.

Volgende stappen

Het Europese Parlement stemde in eerste lezing over de ontwerpverordening om vast te leggen waarover tot nu toe overeenstemming is bereikt. Dit wordt overgedragen aan het volgend Parlement, zodat de in mei verkozen EP-leden ervoor kunnen kiezen niet weer van meet af aan te beginnen, maar voort kunnen bouwen op het werk dat tijdens de huidige termijn is gedaan.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top