- Belgie
- Lichtregelsystemen doen niet alleen de energiefactuur dalen. Ze maken uw verlichtingsinstallatie flexibel in tijd en ruimte en bieden extra comfort. ETAP heeft de ervaring en de technische knowhow om lichtregeling te implementeren in elk verlichtingsproject. Tien strategieën zijn daarbij onze leidraad.
- ETAP Lighting
- http://www.etaplighting.com
- info.nl@etaplighting.com
- http://www.etaplighting.com/news.aspx?id=10386
FLEXIBILITEIT
Lichtregeling geeft u de mogelijkheid om de verlichting in een gebouw (of een gedeelte ervan) eenvoudig en zonder ingrijpende werken aan te passen: een onmiskenbare troef om flexibel in te spelen op interne en externe veranderingen.
Evolueren met het gebouw
De functie van een gebouw of werkplek is geen statisch gegeven. Door lichtregeling kan de verlichting gemakkelijk mee-evolueren met de veranderende behoeftes in de tijd.
Persoonlijke controle
Wanneer gebruikers de controle krijgen over de verlichting van hun werkplek, kunnen ze die op elk moment aan hun persoonlijke voorkeur aanpassen.
Scenario-setting
Met lichtregeling kan men scenario’s definiëren om verlichting snel aan te passen aan de verschillende functies van één en dezelfde ruimte.
Integreren met andere technologieën
Door te kiezen voor een lichtregelsysteem dat zich vlot laat integreren in andere beheersystemen kunt u bijvoorbeeld met de bewegingssensoren van het verlichtingssysteem ook verwarming, ventilatie en airco aansturen. Bovendien zorgt u ervoor dat uw lichtregeling futureproof is.
Eenvoud in gebruik en beheer
De flexibiliteit van lichtregeling wordt pas ten volle benut als de bediening en het beheer van het systeem eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn.
ENERGIEBESPARING
Het besparingspotentieel van lichtregelsystemen is zeer groot, zeker wanneer meerdere strategieën worden gecombineerd.
Intelligente tijdsturing
De verlichting past zich automatisch aan op basis van vooraf ingestelde kalenderschema’s.
Daglichtafhankelijke regeling
Met daglichtsensoren verandert de intensiteit van het kunstlicht in functie van het invallende daglicht.
Aanpassing aan de taak
Door standaard verlichtingsniveaus in te stellen in functie van specifieke taken of toepassingen gaat geen energie verloren aan overbodig licht.
Aanwezigheidsdetectie
Bewegingssensoren schakelen de verlichting in als iemand de ruimte binnenkomt en schakelen ze automatisch uit bij afwezigheid.
Beperking van het piekvermogen
Door het stroomverbruik in een gebouw continu te bewaken en de verlichting extra te dimmen bij piekmomenten kan men de piekbelasting van de elektrische intstallatie reduceren.
De lichtregelsystemen van ETAP
ELS: sensoren voor daglichtafhankelijke regeling. ELS bestaat zowel als analoge en digitale (DALI) sensor. Voor grote hoogtes (tot 20 m) is een specifieke ELS beschikbaar met DALI- en analoge aansluiting in één behuizing. Deze sensor kan met afstandsbediening worden geregeld.
EMD: multidetector (analoog of digitaal) met aanwezigheidsdetector en lichtsensor in één behuizing. De DALI-versie heeft bovendien een infrarood ontvanger voor afstandsbediening.
EasyDim: lokaal lichtregelsysteem dat bewegingsdetectie en daglichtregeling combineert. EasyDim bestaat uit een multisensor en een installatiebox. Per sensor kan u tot 15 componenten aansluiten.
Excellum: geïntegreerd systeem voor lichtregeling en energiebeheer met control unit en databaseserver. Per unit kunnen vier DALI-lijnen worden aangesloten, die telkens 64 armaturen of componenten individueel aansturen. Excellum is computergestuurd, met een intuïtieve 3D-interface (Polaris 3D), gebaseerd op het grondplan van het gebouw.