donderdag, oktober 28, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / EU: 1 miljard euro voor opvang vluchtelingen
EU: 1 miljard euro voor opvang vluchtelingen

EU: 1 miljard euro voor opvang vluchtelingen

  • Europa
  • De landen van de Europese Unie zullen 1 miljard euro beschikbaar stellen voor betere opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. Zo willen de landen de vluchtelingenstroom naar Europa indammen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjxl5fdcctdq/nieuws/eu_1_miljard_euro_voor_opvang?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0

Dat besloten de regeringsleiders en staatshoofden van de EU in de nacht van woensdag op donderdag tijdens een extra ingelaste top in Brussel. Het geld is onder meer bedoeld voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en vluchtelingenorganisatie UNHCR, maakte EU-president Donald Tusk bekend. Er moet met name kleding en voedsel worden gekocht, zei premier Mark Rutte. ,,Vooral omdat de winter eraan komt.”

Europa gaat ook meer doen om de eigen buitengrenzen te bewaken. ,,De chaos aan onze grenzen moet stoppen”, zei Tusk na afloop van het overleg. ,,Gedegen management en controle van de grenzen is onze gezamenlijke taak. Het is niet eerlijk om de lasten alleen door landen als Griekenland en Italië te laten dragen.” Volgens Tusk hebben de EU-landen aangeboden om ,,op elk mogelijke manier” te helpen.

Rutte zei dat grensbewaking hét grote thema van de avond was. Hij wees erop dat Nederland daar al veel aan bijdraagt. Dit jaar gaat het alleen al om 120 mensen voor het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Een van de zaken waar Europa werk van gaat maken is het opzetten van zogeheten hotspots, centra in landen als Italië en Griekenland waar veel vluchtelingen aankomen. De nationale autoriteiten zullen daar worden gesteund met geld en expertise bij de opvang en registratie van vluchtelingen. Volgens Rutte zijn de hotspots nodig om de registratie te verbeteren. Eind november moeten de eerste hotspots open zijn.

Dinsdag besloot Europa tegen de zin in van Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Slowakije 120.000 vluchtelingen over het continent te gaan verdelen. Rutte had heftiger reacties verwacht van deze nee-stemmers. Hij is blij dat het ,,principe van een verdeelsleutel” nu is geaccepteerd.

Rutte wil dat Europa werkt aan een gemeenschappelijk asielbeleid om ,,asielshoppen” tegen te gaan. ,,U bent in Europa, wij bepalen waar u heen gaat”, was het gewenste toekomstbeeld dat Rutte schetste.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top