vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / EU: bescherm kleine voedselproducenten tegen levensmiddelengiganten
EU: bescherm kleine voedselproducenten tegen levensmiddelengiganten

EU: bescherm kleine voedselproducenten tegen levensmiddelengiganten

  • Europa
  • De EU roept op om kleine voedselproducerende bedrijven te beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken van sommige grote bedrijven en supermarkten. Grote bedrijven staan sterker in onderhandelingen met andere bedrijven en daar maken zij (op legale wijze) gebruik van.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/agriculture/140723_nl.htm

Maar omdat de macht binnen de levensmiddelenindustrie steeds geconcentreerder wordt, worden kleinere producenten soms slachtoffer van oneerlijke handelspraktijken.

De sterkere partijen hebben soms:

  • geweigerd belangrijke voorwaarden op papier te zetten
  • de transactiekosten veranderd nadat er al overeenstemming was bereikt
  • de zwakkere contractpartijen opgezadeld met een disproportioneel hoog risico
  • de zakelijke relatie beëindigd zonder opzegtermijn en zonder geldige reden

Als de kleinere partij in een handelsrelatie economisch afhankelijk is van de sterkere partij, kan de eerste zich soms niet verdedigen tegen dergelijke praktijken, omdat zij bang is de relatie in gevaar te brengen.

Het kan bijvoorbeeld zo gaan: een grote internationale frisdrankproducent levert aan een kleine detailhandelaar. De producent lanceert een nieuw product en vraagt de detailhandelaar om het op te slaan. Als de handelaar dat weigert omdat hij te weinig opslagruimte heeft, dreigt de producent om bepaalde producten niet meer te leveren. Als de handelaar er vervolgens op wijst dat het nieuwe product niet opgenomen is in het jaarcontract, dreigt de leverancier de handelsrelatie te verbreken.

Hulp aan kleine bedrijven

Sommige Europese regeringen hebben al maatregelen getroffen om dergelijke praktijken te voorkomen.

Sinds september 2013 moedigt de EU bedrijven aan om vrijwillig een gedragscode te ondertekenen (Supply Chain Initiative), waarin zij beloven eerlijkheid en duurzaamheid voorop te zetten in hun handelsrelaties.

De EU wil hier nu op voortbouwen door goede werkwijzen voor heel Europa en minimumnormen voor de handhaving daarvan op te stellen.

Het doel is meer gevallen op te lossen via vrijwillige initiatieven in plaats van via lange en dure rechtszaken. Onafhankelijke handhavingsautoriteiten kunnen kleine bedrijven die bang zijn dat hen onaangename gevolgen te wachten staan, helpen zonder dat hun naam bekend raakt.

Er zijn veel verschillende partijen (producenten, verwerkers en handelaars) nodig om voedsel tot bij de consument te brengen. Er werken ruim 47 miljoen mensen in de toeleveringsketens in de EU. Bovendien kent deze sector meer kleine bedrijven dan welke sector ook.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top