zaterdag, februari 22, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / EU gaat zwarte lijst Rusland uitbreiden
EU gaat zwarte lijst Rusland uitbreiden

EU gaat zwarte lijst Rusland uitbreiden

  • Internationale
  • Het aantal Russen dat de Europese Unie niet meer in mag en van wie de tegoeden zijn bevroren, wordt uitgebreid. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 landen van de EU besloten maandag in Luxemburg om deze zogeheten zwarte lijst uit te breiden. Maar wie of welke instanties worden geweerd is nog niet bekend.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjiy9d6esxzt/nieuws/eu_gaat_zwarte_lijst_rusland_uitbreiden?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0

De Europese Commissie krijgt de opdracht met namen te komen. Op een later moment kan dan formeel besloten worden de lijst daadwerkelijk uit te breiden.

De uitbreiding van de lijst komt er, ongeacht de uitkomst van het geplande overleg tussen de EU, de VS, Rusland en Oekraïne, donderdag in Genève. Maar dit gesprek kan volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wel gevolgen hebben voor verdergaande, economische sancties zoals een wapenembargo. Die werden maandag nog niet afgekondigd. De vrees bestaat dat het overleg donderdag niets oplevert, alleen al omdat Rusland gezegd heeft niet te veel van de gesprekken te verwachten.

Verslechtert bovendien de spanning in Oekraïne dan neemt de kans toe dat de sancties tegen Rusland worden opgevoerd. Dan zullen hoogstwaarschijnlijk de regeringsleiders en staatshoofden van de EU bijeen komen, aldus Timmermans. ,,Formeel hoeft het niet, maar als de EU over wil gaan tot deze fase, dan denk ik dat de leiders zich daar over zouden willen buigen.”

Op de zogenoemde zwarte lijst staan nu 33 namen van personen die verantwoordelijk worden gehouden voor de Russische agressie in Oekraïne. Ook de Verenigde Staten hebben een dergelijke lijst.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton waarschuwde dat elke actie die beoogt de toestand in Oekraïne verder te destabiliseren, op moet houden. Rusland en Oekraïne moeten een serieuze dialoog aangaan om een oplossing te vinden, beklemtoonde Ashton.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top