woensdag, juli 15, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / EU geeft banken miljardenboete voor manipuleren rentetarieven
EU geeft banken miljardenboete voor manipuleren rentetarieven

EU geeft banken miljardenboete voor manipuleren rentetarieven

  • Europa
  • De Europese Commissie in Brussel heeft Europese en Amerikaanse banken een recordboete van in totaal ruim 1,7 miljard euro opgelegd voor het manipuleren van rentetarieven die banken hanteren voor leningen onderling. Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) maakte dat woensdag bekend. Hij toonde zich uiterst verbolgen over de ,,heimelijke verstandhouding'' tussen financiële instellingen die elkaar eigenlijk zouden moeten beconcurreren. Almunia noemde de boetes een duidelijk signaal dat de commissie vastberaden is om deze kartelvorming in de financiële sector te bestrijden en te bestraffen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjfaelvf2ezp/nieuws/eu_geeft_banken_miljardenboete_voor?ctx=vhsjd8w6pdvc&tab=0&tab=0&tab=0

Bij de gestrafte instellingen gaat het om Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Société Générale en vermogensbeheerder RP Martin. De manipulatie betreft onder meer de rentetarieven Euribor en Libor.

De banken Barclays en UBS kaartten de misstanden aan. Als klokkenluiders ontsnapten zij aan een boete. Voor UBS zou dat zo’n 2,5 miljard euro zijn geweest.

Deutsche Bank is de zwaarst gestrafte instelling. Het kreeg met ruim 465 miljoen euro de grootste boete voor deelname aan het kartel met Barclays. Voor deelname aan het andere kartel met UBS moet de Duitse bank nog eens ruim 259 miljoen euro betalen.

Rabobank maakte geen deel uit van het Europese kartelonderzoek, maar commissaris Almunia sloot nieuwe stappen in de schandalen rond rentemanipulatie niet uit. Voor betrokkenheid bij de Libor-fraude trof de Nederlandse bank al schikkingen van in totaal 774 miljoen euro met toezichthouders in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top