zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / EU-hof: dubbele belasting voor autorijden in meerdere EU-landen mag
EU-hof: dubbele belasting voor autorijden in meerdere EU-landen mag

EU-hof: dubbele belasting voor autorijden in meerdere EU-landen mag

  • Europa
  • Wie zowel in Nederland als in België een huis bezit of huurt, kan dubbel belast worden voor autorijden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjexgbxg2tzz/nieuws/eu_hof_dubbele_belasting_voor_autorijden?ctx=vha4p0rx1qv1&tab=0

Het hof oordeelde over een klacht van een Belgische vrouw die in Nederland een woning bezit en in België een appartement huurt. Ze gebruikt in beide landen een auto die in België is geregistreerd. De Nederlandse fiscus legde haar een naheffing van 17.315 euro op omdat ze de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) niet had betaald, maar wel gebruikmaakte van het wegennet in Nederland.

De vrouw betwistte dit omdat zij in België al een soortgelijke heffing voor haar auto had betaald: een ‘belasting op inverkeerstelling’ van 4957 euro. Het hof geeft Nederland gelijk en stelt dat EU-lidstaten in dit geval geen maatregelen hoeven te nemen om dubbele belasting te vermijden. Dat komt omdat de belasting op personenauto’s binnen de Europese Unie niet is geharmoniseerd.

Volgens de rechters in Luxemburg is de Nederlandse BPM-heffing geen beperking op de vrijheid van vestiging als het gaat om een een auto die in een andere lidstaat is geregistreerd en in beide lidstaten daadwerkelijk en duurzaam wordt gebruikt.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top