vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / EU-innovatie op de goede weg, maar innovatiekloof blijft
EU-innovatie op de goede weg, maar innovatiekloof blijft

EU-innovatie op de goede weg, maar innovatiekloof blijft

 • Europa
 • Europa is zijn achterstand op de VS en Japan op innovatiegebied aan het inlopen, maar er zijn nog steeds grote verschillen tussen EU-landen die moeten worden weggewerkt, zo zegt een EU-rapport. Het jaarlijkse "Scorebord voor de Innovatie-unie” meet de prestaties van de EU-landen op innovatiegebied aan de hand van 25 criteria waaronder:
 • Parlementair Documentatie Centrum
 • http://ec.europa.eu
 • jaume.duch@europarl.europa.eu
 • http://ec.europa.eu/news/business/140305_nl.htm

randvoorwaarden voor innovatie, zoals:

 • financiering
 • onderwijs
 • wetenschappelijke publicaties

innovatie-inspanningen van het bedrijfsleven, bijvoorbeeld:

 • investeringen
 • octrooiaanvragen

het effect van innovatie op de economie

Uit het nieuwe verslag blijkt dat Europa langzaam inloopt op de VS en Japan, en nog steeds een voorsprong heeft op Australië, Canada en de grote opkomende economieën.

Er zijn wel nog grote verschillen tussen de EU-landen onderling en tussen verschillende regio’s binnen een en hetzelfde land. De verbetering is toe te schrijven aan een toename van het aantal aanvragen voor EU-wijde handelsmerken en de instroom van doctoraatsstudenten van buiten de EU. De positieve trend wordt enigszins afgeremd door de daling van de risicokapitaalinvesteringen.

Grote verschillen binnen Europa

Binnen de EU zijn het nog steeds Zweden, Denemarken, Duitsland en Finland die het meest in onderzoek en innovatie investeren. Deze landen scoren goed op alle punten.

Portugal, Estland en Letland zijn er in de afgelopen twee jaar het meest op vooruitgegaan. Toch zit Letland, samen met Bulgarije en Roemenië, nog steeds “ver onder het EU-gemiddelde”. Het verslag moet de EU-landen te helpen hun sterke en zwakke punten te ontdekken en zich te concentreren op gebieden waar verbetering het hardst nodig is.

Regionale verschillen

In maar weinig landen zijn de prestaties min of meer gelijk over het hele land. De verschillen tussen regio’s zijn in de afgelopen twee jaar in feite toegenomen.

Gelukkig gaan de Europese structuur- en investeringsfondsen meer dan 100 miljard euro in de ontwikkeling van onderzoek en innovatie in de regio’s steken.

Innovatie als motor van de economie

Alleen met innovatie kan Europa concurrerender worden en de economische groei aanjagen.

Daarom wil de EU de investeringen in innovatie optrekken tot 3% van het bbp in 2020.

Dat zal ook helpen het aandeel van de industrie in het bbp op het streefcijfer van 20% te brengen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top