woensdag, juli 15, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / EU Network of Excellence werkt aan betere bescherming Vitale Infrastructuur
EU Network of Excellence werkt aan betere bescherming Vitale Infrastructuur

EU Network of Excellence werkt aan betere bescherming Vitale Infrastructuur

  • Europa
  • Het Europese onderzoeksproject Critical Infrastructure Preparedness and Resilience Research Network (CIPRNet) gaat een Europees simulatie- en analysecentrum oprichten. Dit centrum beoogt een wezenlijke bijdrage te leveren aan de verbetering van het snel en adequaat aanpakken van complexe noodsituaties door overheid en vitale infrastructuurbedrijven. Het Europese netwerk aan onderzoekers integreert hun kennis, expertise en technologieën in één capaciteit ten behoeve van nationale en multinationale beslissingsondersteuning tijdens crises.
  • TNO
  • http://www.tno.nl/
  • info@tno.nl

Op 1 maart j.l. is het vier jaar durende Critical Infrastructure Preparedness and Resilience Research Network (CIPRNet) project gestart. CIPRNet is een Network of Excellence activiteit dat grotendeels betaald wordt door het Security programma binnen het zevende kaderprogramma van de Europese Commissie. Het CIPRNet consortium slaat een brug tussen de researchgemeenschap rond de bescherming van vitale infrastructuur (CIP), hulpdiensten, overheden en beleidsmakers met als doel beter voorbereid te zijn op ernstige verstoringen van Europa’s complexe en afhankelijke vitale infrastructuren.

 CIPRNet omvat zes Europese research instituten (Fraunhofer, ENEA, TNO, CEA, JRC, Deltares), de internationale vereniging van spoorwegen (UIC), drie Europese universiteiten (Rome, Cyprus, Bydgoszcz), de Universiteit van British Columbia (Vancouver, Canada) en het Zwitserse ACRIS GmbH. De projectcoördinatie ligt bij het Fraunhofer Instituut voor intelligente analyse en informatiesystemen (IAIS). Het CIPRNet consortium bestaande uit researchorganisaties, universiteiten en eindgebruikers integreert een unieke combinatie van kennis en technologie die verworven is in meer dan zestig eerdere CIP researchprojecten. Iedere partner versterkt het gezamenlijke netwerk door het verbinden van bestaande nationale en internationale researchnetwerken en platformen.

Een goede voorbereiding op verstoringen vereist adequate en snelle aanpassingen aan de continu optredende nieuwe ontwikkelingen van vitale infrastructuren en hun diensten. CIPRNet gaat geavanceerde modellen, simulatie en analysemethoden gebruiken om rampen en ernstige verstoringen in meer vitale infrastructuren effectief te kunnen bestrijden. CIPRNet ontwikkelt daarvoor beslissingsondersteunende middelen. Het crisismanagement van overheden en vitale infrastructuurbedrijven kan daarmee analyseren wat de beste aanpak is (‘what if’ analysis), waarbij de korte en lange termijn effecten inzichtelijk worden. De effectenanalyse kan gebruik maken van real-time en statistische informatie, statusinformatie van vitale infrastructuren, weergegevens, en meer.

De ontwikkeling van deze nieuwe beslissingsondersteunende middelen integreert eerder door de partners en anderen ontwikkelde technologieën en gegevensbronnen. Daarnaast wil CIPRNet een veilig ontwerp van zogenaamde Next Generation Infrastructures zoals Smart Grids ondersteunen.

Vanaf de start, zal CIPRNet belanghebbenden betrekken bij het ontwerp en de ontwikkeling van de nieuwe middelen zoals een internationale adviesraad, en door het houden van workshops en trainingen. De toegevoegde waarde van de nieuwe mogelijkheden zullen tijdens enkele nationale, grensoverschrijdende en EU-crisismanagementoefeningen gedemonstreerd worden.

Om na afloop van het project de ontwikkelingen en verbeteringen te borgen, gaat CIPRNet een virtueel kennis- en expertisecentrum opzetten. Dit centrum zal de basis vormen voor een Europees vitale infrastructuren simulatie- en analysecentrum (EISAC), met als doel het bieden van nieuwe operationele mogelijkheden en verdergaande innovatie. In het eerdere Europese project DIESIS is een eerste aanzet daartoe uitgewerkt.

TNO en Deltares

Twee Nederlandse organisaties zijn betrokken bij CIPRNet: Deltares en TNO. Deltares brengt haar kennis en modellen van overstromingsscenario’s en de effecten op de waterbouwkundige en vitale infrastructuur in. TNO levert haar kennisontwikkeling, onderzoek en beleidsondersteuning betreffende nationale en Europese vitale infrastructuren en afhankelijkheden welke in de afgelopen 12.5 jaar is opgebouwd.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top