maandag, oktober 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / EU stemt in met toetredingsgesprekken Servië
EU stemt in met toetredingsgesprekken Servië

EU stemt in met toetredingsgesprekken Servië

  • Europa
  • De Europese Unie gaat onderhandelen met Servië over toetreding tot de unie. Hierover werden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen het dinsdag tijdens overleg in Luxemburg eens. Met Kosovo gaat de unie praten over verdere toenadering.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl

De gesprekken met Servië zullen uiterlijk in januari beginnen, maar de precieze datum kan nog veranderen. Naar verwachting zullen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU tijdens hun top, donderdag en vrijdag in Brussel, definitief instemmen.

Via Twitter verwelkomde Europees commissaris voor uitbreiding Stefan Füle het besluit. Het is in zijn ogen het ,,bewijs van geloofwaardigheid” na de stappen die Servië heeft genomen om de betrekkingen met haar afvallige provincie Kosovo te normaliseren. Füle sprak over een ,,goede dag voor beide landen.”

Na bemiddeling van de EU wisten de twee landen in april nadere afspraken met elkaar te maken. De deal was een absolute voorwaarde voor verdere toenadering tot de EU. De relatie tussen de in grote meerderheid etnisch-Albanese bevolking van Kosovo en Servië is gespannen sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

,,De besluiten van vandaag zijn het resultaat van de voortgang in de regio”, aldus de Ierse voorzitter, minister Eamon Gilmore van Buitenlandse Zaken. ,,Ik denk dat onze besluiten beide landen zullen inspireren hun weg naar volledige genormaliseerde betrekkingen met elkaar voort te zetten.”

Servië is het grootste land dat is ontstaan na het uiteenvallen van Joegoslavië. Slovenië is al toegetreden tot de EU en per 1 juli treedt ook Kroatië toe.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top