donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / EU verlaagt maximumtarieven voor dataroaming
EU verlaagt maximumtarieven voor dataroaming

EU verlaagt maximumtarieven voor dataroaming

  • Europa
  • De EU heeft deze zomer de tarieven voor dataroaming binnen Europa meer dan gehalveerd en wil tegen 2016 de roamingkosten volledig afschaffen. Aan het begin van de zomer is de maximumprijs voor het downloaden van data in het buitenland gedaald van 45 naar 20 cent per megabyte, een vermindering met 55,5%. Het is nu veel goedkoper om online kaarten te raadplegen, video's te bekijken en uw mails te lezen als u op reis bent in de EU.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/transport/140805_nl.htm

De kosten van sms-berichten en mobiel bellen zijn ook gedaald: voor een sms’je betaalt u nu niet meer dan 6 cent, u kunt bellen voor maximaal 19 cent per minuut en gebeld worden voor 5 cent. Dat zijn telkens prijsverlagingen van minstens 20%.

Bovendien kunnen toeristen voortaan vóór hun vertrek roamingaanbiedingen vergelijken en zo profiteren van de beste prijzen. In sommige gevallen kunnen ze in het buitenland kiezen voor een lokale mobiele provider van datadiensten.

Minder kosten

Wanneer u uw telefoon in het buitenland gebruikt, werkt uw provider in uw eigen land samen met een provider in het land dat u bezoekt om u te verbinden. Maar gebrek aan concurrentie heeft soms geleid tot buitensporige prijzen. De EU begon hiertegen op te treden in 2007. Sindsdien zijn de prijzen met 80-90% gedaald.

En de EU wil nog verder gaan. Met een nieuw initiatief, het “Connectief continent” wil zij alle roamingkosten binnen de EU volledig afschaffen. Het is de bedoeling de Europeanen te beschermen tegen onredelijke tarieven en verwarrende contracten die zinloos zijn binnen de Europese interne markt.

Hoge tarieven hinderen ook bedrijven die in andere EU-landen actief willen zijn. Geschat wordt dat de afschaffing van roamingkosten het bbp permanent zou verhogen met 1% per jaar.

Connectief continent

De verordening “Connectief continent” heeft tot doel de Europese digitale en communicatiesector te stimuleren door de verwijdering van belemmeringen tussen de landen. Dit moet leiden tot:

  • meer draadloze breedband
  • meer 4G
  • de opkomst van Europawijde mobiele providers

Consumenten zouden kunnen profiteren van meer concurentie tussen meer bedrijven en contracten zouden duidelijk een eenvoudig worden. Daar zou de hele digitale sector baat bij hebben, en daat zou voor meer werkgelegenheid zorgen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top