dinsdag, september 25, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / EU vestigt hoop op de zee als bron van duurzame groei en banen
EU vestigt hoop op de zee als bron van duurzame groei en banen

EU vestigt hoop op de zee als bron van duurzame groei en banen

  • Nederland
  • De EU heeft een actieplan gepresenteerd om beter en verantwoordelijker gebruik te maken van de rijkdommen van de zee in Europa.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/energy/140512_nl.htm

Twee derde van onze planeet is bedekt met water. We kunnen gebruik maken van wat de zee ons te bieden heeft om in voedsel, geneesmiddelen en energie te voorzien. Deze “blauwe economie” kan een bijdrage leveren tot duurzame groei.

Onze kennis van de zee is echter beperkt en de EU-landen werken nog niet genoeg samen bij het onderzoek.

Onderzoek en innovatie

Het nieuwe actieplan moet leiden tot:

  • een digitale kaart van de volledige Europese zeebodem in 2012. 30% daarvan is nog niet in kaart gebracht en de beschikbare informatie is in handen van verschillende organisaties. Als we weten wat er in en onder de zee gebeurt, kunnen we optimaal gebruik maken van onze zeeën en tegelijk kwetsbare ecosystemen beschermen;
  • een online-informatieplatform uiterlijk in 2016. Door onderzoeksgegevens en -resultaten uit te wisselen kan dubbel werk worden voorkomen en de innovatie worden versneld;
  • een bedrijven- en wetenschapsforum voor de particuliere sector, wetenschappers en ngo’s, dat moet helpen de blauwe economie vorm te geven en ideeën uit te wisselen.

Naarmate de sector groeit, heeft Europa meer technici en wetenschappers nodig die met nieuwe technologieën vertrouwd zijn.

Zo zullen voor aanleg en onderhoud van windmolenparken op zee tegen 2020 waarschijnlijk 131 000 werknemers extra nodig zijn.
Het actieplan stimuleert de onderzoeksinstellingen en bedrijven om uit te zoeken wat er allemaal voor nodig is.

Economie en milieu

Meer dan 5 miljoen mensen zijn werkzaam in Europa’s blauwe economie, in sectoren gaande van toerisme tot visserij.

Tussen 2007 en 2013 heeft de EU elk jaar gemiddeld 350 miljoen euro in oceaanonderzoek gestoken, bovenop de 1,3 miljard euro die de EU-landen hier zelf al in investeren.

Horizon 2020 English, een EU-innovatieprogramma dat de economische groei moet stimuleren, heeft een budget van 145 miljoen euro voor “blauwe groei”, alleen al voor 2014 en 2015.

Omdat de exploitatiemogelijkheden groeien, moet de zee ook worden beschermd in het belang van de toekomstige generaties. Maar duurzaamheid en groei kunnen hand in hand gaan, want schoner water betekent bijvoorbeeld dat schelpdieren meer geld opbrengen.

Tot slot moeten de zeeën voortdurend worden geobserveerd om de milieueffecten van de blauwe economie te meten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top