donderdag, januari 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / EU-wedstrijd voor jonge onderzoekers
EU-wedstrijd voor jonge onderzoekers

EU-wedstrijd voor jonge onderzoekers

  • Europa
  • Op een luisterrijke ceremonie in Warschau ontvingen Europa’s meest veelbelovende jonge onderzoekers deze week een prijs voor hun onderzoeksproject uit handen van een internationale jury van deskundigen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/science/140925_nl.htm

Aan de 26ste editie van de Wedstrijd voor jonge onderzoekers van de Europese Unie hebben in totaal 110 jongeren tussen 14 en 20 meegedaan. Met hun 77 innovatieve onderzoeksprojecten op uiteenlopende gebieden zoals scheikunde, techniek, computers en geneeskunde dongen ze mee naar het prijzengeld van in totaal 62.500 euro, dat uiteindelijk verdeeld werd onder 43 winnaars.

De prijswinnaars werden ook beloond met een bezoek van een week aan vooraanstaande Europese onderzoekcentra, zoals het centrum voor deeltjesfysica van het CERN.

Uiteenlopende onderzoekthema’s

De drie hoofdprijzen van elk 7.000 euro gingen naar João Pedro de Araújo uit Portugal, Mariana de Pinho Garcia en Matilde da Silva, eveneens uit Portugal, en Luboš Vozdecký uit Tsjechië voor hun oorspronkelijk onderzoek op het gebied van wiskunde, natuurkunde en biologie. Alle drie de inzendingen hadden al bij de nationale competitie in eigen land de hoofdprijs gewonnen.

De wedstrijd is in 1989 opgezet door de EU om jongeren te stimuleren samen aan onderzoek te doen en om hun de kans te geven om door Europa’s beste onderzoekers te worden begeleid.

Sindsdien is het aantal deelnemers langzaam toegenomen van 59 bij de eerste editie in Brussel in 1989 tot 110 dit jaar. Sommige prijswinnaars van vorige wedstrijden hebben het ver geschopt. Ze werken nu bij prestigieuze organisaties zoals het Europees Ruimteagentschap.

Kiezen voor wetenschap en technologie

De bedoeling van de wedstrijd is jongeren aan te moedigen een wetenschappelijke of technische studie en loopbaan te volgen. Ook wil de EU bereiken dat vrouwen vaker kiezen voor wetenschap en technologie, een sector waarin zij nu nog ondervertegenwoordigd zijn. Dit jaar was 37% van de deelnemers vrouw: dat is 7% meer dan in 1997, toen het aandeel vrouwen aan deze wedstrijd voor het eerst de dan 30% bereikte.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top