vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / EU wil gesjoemel met rentetarieven stoppen
EU wil gesjoemel met rentetarieven stoppen

EU wil gesjoemel met rentetarieven stoppen

  • Europa
  • BRUSSEL - Gesjoemel met internationale rentetarieven door banken of andere marktmanipulatie moet tot het verleden behoren. De Europese Commissie stelde woensdag hoge boetes in het vooruitzicht als banken knoeien met zogenoemde benchmarks. Ook moet er meer nationaal en Europees toezicht komen op het bepalen van deze benchmarks.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjd5fzn56zze/nieuws/eu_wil_gesjoemel_met_rentetarieven?ctx=vhsjd8w6pdvc

Een benchmark op de financiële markt is een maatstaf waaraan andere producten of diensten worden getoetst. De Libor-rente wordt gezien als de belangrijkste benchmark voor korte-termijnrentes. Libor is een centraal rentetarief dat door verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en dat gebruikt wordt voor het vaststellen van andere rentes bijvoorbeeld voor spaartegoeden en hypotheken.

Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt) wil meer toezicht op de markt. ,,Benchmarks zitten in het hart van ons financieel systeem. Ze zijn van cruciaal belang, maar schandalen en beschuldigingen van marktmanipulatie hebben het vertrouwen beschadigd. Dat kan niet zo langer.”

Voor consumenten moet door de nieuwe regels duidelijker worden hoe rentetarieven tot stand komen. Brussel hoopt nog voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar op instemming van de EU-landen en het Europees Parlement. De nieuwe regels zouden dan in 2015 ingaan.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top