dinsdag, oktober 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Euro schommelt na Griekse verkiezingen
Euro schommelt na Griekse verkiezingen

Euro schommelt na Griekse verkiezingen

  • Europa
  • De waarde van de euro ging maandag even scherp omlaag na de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. De Europese munt was daardoor kortstondig voor het eerst sinds september 2009 minder dan 1,11 dollar waard. Vervolgens liep de koers echter weer op tot het niveau van voor het weekeinde.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjqw9ywzm4x6/nieuws/euro_schommelt_na_griekse_verkiezingen?ctx=vhsjd8w6pdvc&tab=0

De euro zakte in de vroege ochtend naar een dieptepunt van 1,1098 dollar, om vervolgens te herstellen tot 1,1220 dollar. De waarde van de euro zakt al maanden. In mei vorig jaar werd nog een piek bereikt van 1,40 dollar, aan het einde van 2014 stond de koers op 1,21 dollar.

De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, doordat hun exportproducten aantrekkelijker worden op markten waar in andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, wat de zeer lage inflatie kan stimuleren.

De overwinning van Syriza liet ook haar sporen na op de obligatiemarkten, waar de Griekse rente stevig opliep. De zorgen over de financiële toekomst van het land leken echter niet over te slaan op andere Zuid-Europese landen als Spanje en Italië. De rentes op hun staatsobligaties gingen nauwelijks omhoog.

De rentes op Duitse en Nederlandse obligaties bleven liggen op de diepterecords die vorige week werden bereikt. Het rendement op tienjarige Nederlandse leningen bedroeg maandagochtend 0,4 procent, vergelijkbare Duitse leningen boden een rente van 0,36 procent.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top