woensdag, augustus 5, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Europees-Aziatische samenwerking: ASEMUNDUS
Europees-Aziatische samenwerking: ASEMUNDUS

Europees-Aziatische samenwerking: ASEMUNDUS

  • Internationale
  • Goede lokale contacten en grondige kennis van elkaars onderwijssystemen en hogeronderwijsinstellingen zijn essentieel om de samenwerking tussen Europese en Aziatische landen te verbeteren.
  • Nuffic
  • http://www.nuffic.nl
  • info@nuffic.nl

Dat was de conclusie tijdens de slotconferentie van ASEMUNDUS, een vanuit Erasmus Mundus gefinancierd project, op 26 februari in Berlijn.

Institutionele samenwerking

Het ASEMUNDUS-project startte in 2009. Het doel was de institutionele samenwerking tussen hogeronderwijsinstellingen in de EU en in Aziatische landen te stimuleren, door good practices binnen het Erasmus-Mundusprogramma (EM) onder de aandacht te brengen.

In het project werkten negen EU-landen samen, waaronder Nederland. De Nuffic maakt als EM National Structure deel uit van een internationaal netwerk van organisaties die voorlichting geven over EM. ASEMUNDUS werd gecoördineerd door de Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD).

Lokale betrokkenheid

Op de slotconferentie werden de volgende aandachtspunten genoemd:

  • Om in Azië goed functionerende network seminars te organiseren, zijn lokale contacten essentieel.
  • De balans tussen Aziatische en Europese deelnemers in de seminars is cruciaal.
  • Door per evenement op één specifieke faculteit of doelgroep in te zoomen, leggen deelnemers onderling gemakkelijker en efficiënter contact.
  • Het opgezette netwerk van promotors moet ingebed zijn in de lokale instituties en ondersteund worden door de lokale autoriteiten.

ASEMUNDUS-promotors

Naast het informeren van hogeronderwijsinstellingen in Azië over Erasmus Mundus was het doel van het project het opzetten van een netwerk van ASEMUNDUS-promotors. Zij promoten in hun eigen land samenwerking met de EU. De ASEMUNDUS-promotors werken bij hogeronderwijsinstellingen, de overheid of andere betrokken nationale instanties in drie geselecteerde Aziatische ASEM-landen.

Good practice-rapport

Ter afsluiting van het ASEMUNDUS-project is een rapport opgesteld over de Europees-Aziatische samenwerking in het hoger onderwijs. In dat rapport staan voorbeelden van door ASEMUNDUS gefinancierde projecten in Azië. Daarnaast bevat het praktische aanbevelingen voor hogeronderwijsinstellingen die samenwerking zoeken met instellingen in de regio.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top