zaterdag, december 4, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Europees Hof: homo’s weigeren als bloeddonor mag
Europees Hof: homo’s weigeren als bloeddonor mag

Europees Hof: homo’s weigeren als bloeddonor mag

  • Europa
  • Homo's permanent weigeren als bloeddonor mag onder voorwaarden. Dat stelt het Europees Hof van Justitie woensdag. Europese landen moeten dan echter wel onder meer aantonen dat deze mannen een groot risico hebben om bijvoorbeeld hiv op te lopen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjthguez6xy3/nieuws/europees_hof_homo_s_weigeren_als?ctx=vha4p1b880v2&tab=0&tab=0

In 2009 stapte een Fransman naar de rechter omdat hij was geweigerd als bloeddonor op grond van zijn seksuele relatie met een man. Frankrijk, net als veel andere landen, sluit homo’s uit bij bloeddonaties.

Het hof stelt nu dat de Franse rechter onder meer moet nagaan of het hoger risico voor homo’s op het krijgen van door bloed overdraagbare infectieziektes en ziekteverwekkers zoals hiv nog steeds bestaat in Frankrijk. Ook moet worden gekeken of er minder belastende technieken bestaan die toch de veiligheid en gezondheid van de ontvanger garanderen.

Het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens stelde woensdag dat het permanent uitsluiten van homo’s van bloeddonatie leidt tot discriminatie. Die zorgen heeft het EU-hof ook, maar verwijst dat door naar de nationale rechter om te bepalen of er sprake is van discriminatie. Ook in Nederland zijn homoseksuele mannen uitgesloten van bloeddonatie. In veel landen, waaronder Nederland, gaan wel steeds meer stemmen op om dit aan te passen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top