zondag, juli 3, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Europees Hof van Justitie: vingerafdruk in paspoort mag
Europees Hof van Justitie: vingerafdruk in paspoort mag

Europees Hof van Justitie: vingerafdruk in paspoort mag

  • Europa
  • Vingerafdrukken in het Europees biometrisch paspoort zijn geen schending van de privacy.Dat concludeert een belangrijke adviseur van het Europees Hof van Justitie donderdag.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl

Het is de eerste keer dat het EU-hof zich buigt over het Europees biometrisch paspoort, aldus een zegsman. De zaak werd aanhangig gemaakt door een Duitse man, die weigerde bij de aanvraag van een nieuw paspoort zijn vingerafdrukken te geven.

De man vindt dat de verplichting om vingerafdrukken af te staan in strijd is met de bescherming van persoonlijke gegevens. Het Duitse rechtbank verwees de zaak door naar het EU-hof.

De nieuwe eisen voor EU-paspoorten moeten fraude en namaak tegengaan. ,,Door deze normen te harmoniseren heeft de wetgever de controle aan de EU-buitengrenzen willen vergemakkelijken. Daarbij zijn vingerafdrukken een efficiënt en onmisbaar middel”, aldus de advocaat-generaal.

Aangezien de EU alles heeft gedaan om misbruik van opgeslagen persoonsgegevens te voorkomen, is er sprake van een evenwichtige belangenafweging en dus zijn de regels rechtsgeldig, meent de adviseur. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar doorgaans neemt het hof het over in het vonnis.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top