maandag, november 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Europese ingenieursbureaus optimistischer, Nederland blijft achter
Europese ingenieursbureaus optimistischer, Nederland blijft achter

Europese ingenieursbureaus optimistischer, Nederland blijft achter

  • Europa
  • Onderzoeksbureau Ipsos Synovate heeft in opdracht van NLingenieurs en Deltek een onderzoek uitgevoerd naar de trends en behoeften binnen de Europese markt voor ingenieursdiensten.
  • NLingenieurs
  • http://www.nlingenieurs.nl
  • info@nlingenieurs.nl

Ondanks een algemeen optimisme in de meeste onderzochte landen, verwachten Nederlandse bureaus dit jaar een marktkrimp van 2%.

NLingenieurs en Deltek hebben vandaag de resultaten bekendgemaakt van hun jaarlijkse onderzoek naar de Nederlandse en Europese markt voor ingenieursdiensten. Het onderzoeksrapport bespreekt de markt voor ingenieursdiensten in Nederland en België en zet de resultaten af tegen de marktsituatie in Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Na jaren van economische tegenwind en minimale groeiverwachtingen zien de vooruitzichten voor de Europese ingenieursbranche er iets beter uit. Europese ingenieursbureaus verwachten voor 2013 zelfs een marktgroei van 4% – een significante prognose in het huidige onzekere wereldwijde economische klimaat. Echter, in Nederland wordt een krimp van 2% voorzien. “Wij zien onder de bedrijven die bij ons zijn aangesloten dat 2013 over het algemeen nog geen verbetering brengt. Meer dan de helft van de bedrijven verwacht dat de omzet dit jaar lager zal zijn dan over 2012. Dat komt doordat de orderportefeuille krimpt en de waarde van en de marges op de opdrachten afnemen”, reageert directeur Paul Oortwijn van branchevereniging NLingenieurs.

NLingenieurs is niet verbaasd over de bevinding dat omringende landen hogere groeiverwachtingen hebben. “Tot 2009 presteerde de Nederlandse ingenieursbranche vaak beter dan veel andere Europese landen,” stelt Oortwijn. “Dat de Nederlandse markt zich nu trager lijkt te herstellen dan in omringende landen heeft onder andere te maken met de gevolgen van het overheidsbeleid. Veel projecten worden uitgesteld (of afgesteld) vanwege de onzekerheid over te besteden budgetten, bijvoorbeeld van gemeenten.”

Trendonderzoek
De conclusies uit dit onderzoek zijn gebaseerd op interviews met besluitvormers uit de branche over de trends, uitdagingen en kansen voor hun eigen bedrijf en de bedrijfstak als geheel. Het doel van dit onderzoek is de belangrijkste stuwende krachten in deze markt en de overkoepelende marktverwachtingen helder te krijgen. Dit kan ingenieursbureaus inzichten bieden die zij nodig hebben om hun zakelijke prioriteiten voor 2013 en daarna scherp te stellen. De enquête werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos en bestaat uit antwoorden van bijna 200 senior leidinggevenden in de ingenieursbranche op vragen over hun verwachtingen voor 2013.

Het rapport gaat ook in op de belangrijkste kansen en bedreigingen die ingenieursbureaus identificeren. Nederlandse managers zien de strategische kansen onder meer op het gebied van innovatie, samenwerking en het verbeteren van de efficiëntie, terwijl personeelsbehoud, bezuinigingen door overheden, een gebrek aan orders en prijsconcurrentie als grootste bedreigingen worden gezien.

“Het is goed om steeds meer optimisme te zien in de landen om ons heen. Zeker voor bureaus die ook elders in Europa actief zijn, zal dit een welkome opsteker zijn. Van Nederland verwachten we een aanhoudende aandacht voor het efficiënt uitvoeren van projecten en het ‘lean’ organiseren van de bedrijven. Bij lagere omzetten met lagere marges is dit de sleutel voor continuïteit. We hopen met dit rapport hieraan een bijdrage te kunnen leveren”, aldus Henk Jan Onstwedder, Managing Director van Deltek Benelux.

De onderzoeksresultaten
De resultaten van dit onderzoek zullen aan bod komen in een seminar van NLingenieurs op 8 juli, waarbij trends in de Nederlandse ingenieursbranche zullen worden afgezet tegen ontwikkelingen in de rest van Europa en in Noord-Amerika. Op 10 oktober wordt er tevens een seminar georganiseerd waarbij dieper ingegaan wordt op één van de onderwerpen van dit onderzoek, namelijk het verhogen van de productiviteit in de ingenieursbranche.

Het onderzoeksrapport kan nu reeds gedownload worden op www.deltek.nl/ingenieursrapport. Hier vindt u ook meer informatie over deze evenementen.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top