woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Europese reizigers lopen risico in het buitenland: de helft weet niet dat ze in noodsituaties in alle landen van de EU 112 kunnen bellen
Europese reizigers lopen risico in het buitenland: de helft weet niet dat ze in noodsituaties in alle landen van de EU 112 kunnen bellen

Europese reizigers lopen risico in het buitenland: de helft weet niet dat ze in noodsituaties in alle landen van de EU 112 kunnen bellen

  • Europa
  • De meeste Europeanen weten nog steeds niet welk nummer ze in geval van nood in het buitenland moeten bellen. Volgens een eind januari 2014 gehouden Eurobarometer-enquête wist 49 % van de Europeanen niet dat zij 112 kunnen bellen om de hulpdiensten te bereiken. Ondanks jarenlange inspanningen weet dus ongeveer 50 % van de mensen dat nog steeds niet, zelfs regelmatige reizigers niet.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjh7gw0unwy9/nieuws/europese_reizigers_lopen_risico_in_het?ctx=vha4ok8ysjvq&tab=0

De slechtst geïnformeerde burgers zijn die uit Griekenland (slechts 10 % van de bevolking kent 112) en het Verenigd Koninkrijk (slechts 18 % van de bevolking kent 112). Het best bekend met 112 is men in Luxemburg (80 %), Roemenië (71 %), Polen en Bulgarije (70 %).

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes heeft deze week alle nationale regeringen aangeschreven om er bij hen op aan te dringen de lokalisering van de oproeper en de toegang van personen met een handicap tot de nationale 112-systemen te verbeteren, en speciaal op reizigers gerichte advertentiecampagnes op te zetten.

Zij zei hierover het volgende: “Het maakt mij ongerust wanneer burgers niet op de hoogte zijn van een belangrijke basisdienst, en wanneer de nationale regeringen niet meer doen om ze bewust te maken. De EU heeft de dienst beschikbaar gesteld; nu moeten anderen ook hun verantwoordelijkheid nemen.”

In de hele EU is 112 gratis bereikbaar via de vaste en de mobiele telefoon. Via 112 wordt de beller verbonden met de relevante hulpdienst (plaatselijke politie, brandweer of medische dienst) in een aantal Europese talen. Het nummer is zeven dagen per week dag en nacht bereikbaar.

In Zweden weet maar liefst 96 % van de burgers dat ze in hun eigen land 112 kunnen bellen.

Achtergrond

Op 11 februari is het Europese 112-dag ; die dag is bedoeld om de aandacht van het publiek te vestigen op de veiligheid in Europa. De afgelopen jaren heeft de Europese Commissie met reisorganisaties samengewerkt om de 112-diensten bij reizigers in Europa bekend te maken.

De Commissie heeft ook promotiemateriaal (met logo’s, posters, spandoeken, quizzen voor kinderen enz.) geproduceerd, dat kan worden gebruikt door overheidsdiensten of andere organisaties om de bekendheid met 112 te stimuleren.

Naast de bestaande nationale noodnummers (zoals 999 of 110), is 112 nu in alle EU-lidstaten operationeel. Denemarken, Finland, Malta, Nederland, Portugal, Roemenië en Zweden hebben bovendien besloten van 112 hun enige of belangrijkste nationale noodnummer te maken. Ook in landen buiten de EU, zoals Zwitserland, Montenegro en Turkije, wordt 112 gebruikt.

Volgens het verslag over de wijze waarop elke lidstaat uitvoering geeft aan 112 :

  • kun je, behalve in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta, in 25 Europese landen met Engels terecht;
  • kunnen in 14 landen (naast België, Frankrijk en Luxemburg) oproepen in het Frans worden behandeld: Bulgarije, Tsjechië, Finland, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije en Spanje;
  • kan in 12 landen Duits worden gebruikt: Bulgarije, Tsjechië, Finland, Hongarije, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Slowakije, Spanje en Roemenië (naast Oostenrijk, België, Duitsland en Luxemburg);
  • kunnen alarmcentrales in het Verenigd Koninkrijk voor 170 talen een beroep doen op tolken, en in Frankrijk voor 40 talen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top